Aanleg klimaatbos

Regio - Op het Plaksche Veld tussen Nijmegen en Arnhem is een zogeheten klimaatbos aangelegd van ruim een hectare. Het klimaatbos ‘Het Plaksche Bosje’ helpt om CO2 vast te leggen om zo bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Het bos is aangelegd met steun van de provincie Gelderland en wordt beheerd door Stichting Lingewaard Natuurlijk.

“In de strijd tegen klimaatverandering zijn bomen een belangrijk wapen. Bomen vangen CO2, een broeikasgas dat zorgt voor de opwarming van de aarde uit de lucht en geven daar zuurstof voor terug”, zegt Ernst Boere, programmamanager Natuur en Landschap bij de Provincie Gelderland. “Door klimaatbossen door heel Gelderland aan te leggen willen we onze bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. En daar zijn we goed mee bezig”, aldus Boere.

Inheemse soorten voor de biodiversiteit

Thea Janssen (bestuurslid Park Lingezegen en wethouder gemeente Lingewaard) vertelt: “Het klimaatbos is ingeplant met inheemse bomen en struiken om zo ook een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit”.

Lokaal beheer

Het Plaksche Bosje wordt, net als het Plaksche Veld, beheerd door Stichting Lingewaard Natuurlijk. Zij zijn nauw betrokken geweest bij de plannen. Stichting Lingewaard Natuurlijk ziet het project als een voorbeeld voor de toekomst. “Wij hopen dat straks iedere inwoner van Lingewaard op maximaal 500 meter van een klimaatbos woont”, aldus voorzitter Jac Lamerichs van Lingewaard Natuurlijk.

Als het aan Parkdirecteur Sven van Rijswijk ligt is dit niet het laatste klimaatbos in Park Lingezegen. “Park Lingezegen ligt er als groene long voor de huidige én toekomstige inwoners van de regio. Om die rol als groene long te gaan versterken willen we daarom de komende jaren verkennen waar in Park Lingezegen nog extra klimaatbosjes aangelegd kunnen worden!”

Het klimaatbos ‘Het Plaksche Bosje’ is aangelegd met financiering vanuit de Provincie Gelderland. De komende jaren gaat de provincie 1700 hectare nieuw bos realiseren in Gelderland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden