<p>Henriëtte Verhoeven is bij Jeugdland in haar element. Ze geniet als ze dankbare kinderen ziet. (foto: Ellen Koelewijn)</p>

Henriëtte Verhoeven is bij Jeugdland in haar element. Ze geniet als ze dankbare kinderen ziet. (foto: Ellen Koelewijn)

Op speelse manier de jeugd wat leren

Arnhem - Een blij kindergezicht. Dat stimuleert en motiveert. Daarom is Henriëtte Verhoeven als coördinator helemaal op haar plek bij de Stichting Jeugdland die vakantieactiviteiten organiseert voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Al zijn er vanwege corona in de meivakantie geen activiteiten.

Door Vincent Bos

Ze noemt haar werk uitdagend en afwisselend. “Saai wordt het nooit”, zegt Henriëtte Verhoeven (53). De ene keer praat ze met partners over samenwerking, dan weer met fondsen over de financiering. En tijdens de vakanties zijn er altijd vrolijke reacties van kinderen of ouders.

Ze is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij Jeugdland. “Eerst heb ik als kind meegedaan. Met een busabonnement reisde ik heel Arnhem door. Daarna ben ik als coördinator al 29 jaar bij Jeugdland betrokken.

“Organiseren zit me in het bloed, daarom spreekt baan me zo aan”

“Het is een baan die me aanspreekt omdat organiseren me in het bloed zit. En omdat je kinderen blij kunt maken. Je kunt ze op een speelse manier heel veel bijbrengen. Er zijn veel activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.”

Dit jaar is niet alleen vanwege corona een bijzonder tijdperk. De Stichting Jeugdland viert zijn vijftigjarig bestaan. De insteek is om kinderen die niet op vakantie zijn, leuke, leerzame en gevarieerde activiteiten aan te bieden. Over drie vakanties (voorjaar, mei en zomer) verdeeld doen jaarlijks 20.000 tot 25.000 kinderen mee.

De kinderen krijgen een paspoort waarin activiteiten worden vermeld, voor welke leeftijd die zijn en waar ze terecht kunnen. “Dat kunnen activiteiten zijn op educatief, sportief of creatief gebied”, verklaart Henriëtte Verhoeven. Bij educatie kan het gaan om rondleidingen bij een bedrijf of instelling. Van een kijkje bij zweefvliegcentrum Terlet tot het bezoek aan een manege of Introdans.”

Chocoladeworkshop

Creatieve activiteiten variëren van een chocoladeworkshop tot een kookcursus of knutselen, graffiti en fotografie en alles wat daar tussen zit. Aan sportaanbod is evenmin gebrek. Van tennis tot trampolinespringen tot duiken. Kinderen kunnen lasergamen of kiezen voor een natuurwandeling.

Het paspoort krijgen de kinderen gratis. Voor deelname aan activiteiten betalen ze een gering bedrag. Dat kan omdat Stichting Jeugdland subsidie krijgt van de gemeente Arnhem en inkomsten ontvangt van fondsen, donateurs en sponsors.

Zomervakantie

Het vizier is nu gericht op de zomervakantie. “Vanwege de coronamaatregelen gaan de activiteiten in de meivakantie niet door. De coronamaatregelen lopen tot 20 april. De meivakantie begint 23 april. Gezien de oplopende cijfers verwacht ik geen versoepeling. We hopen dat in de zomer meer mogelijk is.”

Henriëtte Verhoeven zou niets liever willen. “Kinderen zinvol en leuk vertier bieden in de vakantie is mijn drijfveer. Ik geniet ervan als ik zie hoe vrolijk de jeugd daarvan wordt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden