Foto:
Column van Hilde Wijnen

Blablabla

Weet jij wat blablabla is? vroeg de dochter aan de beste vriendin. Ze zaten naast elkaar in de bakfiets op weg naar huis. Een paar straten terug hadden ze geconstateerd dat iedereen dood ging, zelfs zij, maar dan wel pas over vijftig jaar. Ik wil helemaal niet dood, zei de beste vriendin. Ik ook niet, viel de dochter haar bij, de wereld is veel te mooi.

We fietsten langs het station, het Willemsplein, zoefden onder het spoor door, volgden de Sonsbeeksingel en daarna kronkelden we omhoog. Blablabla is corona, vervolgde de dochter. Zo noem ik dat, blablabla. Ze giechelde. De beste vriendin liet het op zich inwerken. Ik ook. Waar kwam dit vandaan? Leuk woord, antwoordde ze nadat ze het van alle kanten bekeken had en het zorgvuldig in haar schatkamer had opgeborgen.

Vorige week had de beste vriendin op het schoolplein staan gillen dat ze er he-le-maal klaar mee was, met school. Waar dat vandaan kwam weet ik wel. Er gaat geen gesprek voorbij of mensen roepen tegen elkaar dat ze er klaar mee zijn. Klaar met corona, klaar met de winter, klaar met thuiswerken, klaar met hun man, vrouw, kinderen en klaar met de wandelende tak.

Ikzelf doe daar heel hard aan mee. Ik heb zelfs zo veel geoefend dat ik inmiddels klaar ben met alles. Maar ja. Het kenmerk van ergens klaar mee zijn, is dat datgene waar je klaar mee bent, niet klaar is met jou. Helemaal niet zelfs. Alles gaat gewoon door.

Zelfs mijn winterdip, hoewel die inmiddels voorjaarsmoeheid heet. Gek, want als er iets is wat ik nooit moe word, is het wel de lente. Elk jaar opnieuw leg ik een verzameling aan van bewijzen dat het eraan komt. U kent het wel. Eenzame krokus, vogel vliegt met tak in bek, wuivende narcis, bloesem, merelgezang, kwelende katten, knuffelende duiven, citroenvlinder. Ik slurp de beelden en de geluiden op tot ze niet meer in mijn hoofd passen en naar beneden zakken, tot aan mijn tenen mijn winterlijf in, tot het volkomen gevuld is met lente en ik stop met winterslaapwandelen en eens even lekker een potje mee ga zitten bloeien met de rest van de wijde wereld.

Helemaal leuk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden