Ingezonden

Prostitutie in Arnhem

Het is jammer dat er in Arnhem een beweging op gang is gekomen die prostitutie uit het straatbeeld wil doen en doet verdwijnen. In de jaren 90 verdween de rosse buurt in het Spijkerkwartier. Plannen van exploitanten om een eroscentrum op te richten worden door de gemeente afgeweerd. En nu hebben we alleen nog de formele tippelzone in Arnhem.  

Er rust een negatief imago op prostituees, vooral vanuit ‘christelijke’ partijen. Dat blijkt ook wel uit de houding van de Christen Unie (CU) in Arnhem die ook de tippelzone wil verbieden. En dat is jammer. Het getuigt van een brevet van onvermogen. De CU ziet niet in dat prostituee een normaal beroep kan zijn en heeft geen afdoend antwoord op criminaliteit, zoals foute pooiers en drugshandel. Bovendien legt het CU de schuld van de misère bij de prostituees, waarbij het CU niet het onderscheid maakt tussen prostitutie en criminaliteit. 

Dat onderscheid niet maken is een klassieke fout die velen in Arnhemse politiek maken. De onmacht van het CU blijkt ook wel dat ze de klant van een prostitutie strafbaar willen stellen. Dat is de omgekeerde wereld. Moet de klant naar de legitimatie, vergunning en medische controle paspoort van de prostituee vragen? Dat is toch immers een overheidstaak. Ook wordt op deze wijze de anonimiteit en privacy van de sekswerker ernstig benadeeld. Het zou het CU sieren als ze wat meer inlevingsvermogen toonden en andersdenkenden een kans boden. 

Prostitutie is broodnodig. In de eerste plaats kunnen prostituees in een zakelijke dienstverlening in combinatie met een prettig contact een dienst aanbieden aan mensen die zijn aangewezen op betaalde seks, zoals ouderen en invaliden. Bovendien hoort seks bij ons. Er over praten is al moeilijk genoeg. Het dan ook nog verbieden? Seks biedt plezier en een uitlaatklep. Dat kan in combinatie met een prettig gesprek en borrel in een bordeel. Een prostituee is meer dan neuken. De seksindustrie is bovendien goed voor de locale economie. Ook gaf de rosse buurt met de rode lichten in de statige panden direct aan het spoor aan het Spijkerkwartier Arnhem een zekere elan en uitstraling tot in heel Nederland en verder. Het zien van al die rode lichten in de trein richting Velperpoort gaf een positieve spanning. Dat trok bezoekers en winkelend publiek aan. Nu dreigt Arnhem toch sfeerlozer te worden.

 Prostitutie verbieden lijdt er bovendien tot dat prostitutie ondergronds gaat, waarbij er weinig controle is op misstanden, waaronder vrouwenmishandeling en aanverwante delicten. Ik heb niets op (illegale) thuisprostitutie bij een respectvolle relatie tussen hoer en klant. Maar helaas levert het geïsoleerd werken als prostituee zonder toezicht de nodige gevaren op. Een positief imago en gebruik van prostituees werkt bovendien temperend op seksuele delicten. We moeten dus zeker niet naar een verbod op prostitutie of het doodzwijgen hiervan. Ook moeten we prostituees niet met de nek aankijken, ook niet door hypocriete ‘christelijke’ hoerenlopers. Prostituees verdienen respect en vervullen een belangrijke maatschappelijke rol. Prostitutie moet dus een volwaardig beroep worden met gezonde CAO arbeidsvoorwaarden en verhoudingen. Ook hebben prostituees recht op een volwaardige vakbond en rechtsbescherming, net als de burgemeester. Uiteraard dienden ook prostituees, net als metselaars en politici, zich aan fatsoensnormen te houden, zodat ook klanten niet genaaid worden. De locale overheid moet hierbij toezien op het doorlichten van exploitanten, fatsoenlijke en redelijke vergunningwoorden voor bordelen en straatprostituees een kans bieden door toezicht en begeleiding bij eventuele afkicken van drank- en drugsproblemen en begeleiding, als de prostitutie dat wenst, bij verandering van beroep, net als bij ieder ander.

Als prostituees als volwaardige beroepsgroep zouden werden erkend en behandeld en de overheid er in zou slagen de criminaliteit en foute pooiers te bestrijden, zou er een win- win situatie ontstaan waarbij zowel de prostituee, klant, overheid als de stad Arnhem baat bij heeft.  

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen (inwoner van Arnhem 1987-2007)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden