<p>Op de Markt komt een zeilbootje te liggen om de klimaatfestiviteiten luister bij te zetten.&nbsp;</p>

Op de Markt komt een zeilbootje te liggen om de klimaatfestiviteiten luister bij te zetten. 

(Foto: Arnhems Peil)

Op pannen slaan voor een beter milieu

Arnhem - Op de Markt in Arnhem wordt 14 maart groots uitgepakt voor het klimaat. Met twee podia, sprekers, een dichter en improvisatietheater staat de Arnhemse Klimaatcoalitie, initiatiefnemer van het evenement, stil bij het klimaat. Hoewel, stil zal het niet worden. “Het mag geen mars zijn, vanwege corona, daarom slaan we om 15.00 uur alarm voor het klimaat. We vragen iedereen om mee te doen met herrie maken”, aldus Marloes Spaander van Arnhems Peil, een van de 27 deelnemende organisaties aan de coalitie.

Door Hilde Wijnen

Op de woonboot van Marloes en Jeroen Spaander is het nog drukker dan gewoonlijk. Tussen de opnames voor het BNNVara programma De Opstandelingen en KRO’s Pointer door, organiseren de twee, samen met 26 andere organisaties die deel uit maken van de Arnhemse Klimaatcoalitie, de Klimaatmars 2021. Normaal gesproken al een klus, maar door de beperkingen die corona met zich meebrengt helemaal. Marloes: “Op het plein komen markeringen op de grond. Daar kunnen mensen op staan. Deelnemers moeten zich van tevoren opgeven. Zo weten we wie er komt. We rekenen op duizend man. Haha, dan moeten we best veel stippen tekenen!”

“De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van onze tijd”

Gelukkig zijn Jeroen en Marloes niet bepaald vies van een beetje werk. Of het nou over biomassa, vleermuizen of het klimaat gaat, het stel is erbij om misstanden aan de kaak te stellen en oplossingen aan te dragen. 

Drie jaar geleden richtten de twee Nieuw Arnhems Peil op en sindsdien zetten zij zich in voor een groen en sociaal Arnhem. Over het klimaat maken ze zich ernstige zorgen. Dat is niet gek. Na de Urgenda-klimaatzaak is duidelijk dat iedereen in Nederland een reële kans op overlijden heeft door klimaatverandering. Marloes: “De klimaatcrisis is de grootste uitdaging van onze tijd.”

De Klimaatcoalitie is opgericht om beleidsmakers aan te sporen het klimaat serieus te nemen en maatregelen te nemen. Er zijn 80 organisaties aangesloten. 27 ervan komen uit Arnhem. Zij vormen samen de Arnhemse Klimaatcoalitie. Naast het organiseren van de klimaatmars, maakte de coalitie een klimaatplan, waarin meer dan 80 maatregelen zijn verzameld om klimaatverandering tegen te gaan of de effecten ervan draaglijker te maken. Bovendien wordt binnenkort de overstapcampagne Echt Groen Energieadvies gelanceerd. Ook is er een video gemaakt waarin wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om alarm te slaan voor het klimaat. Jeroen: “Soms is het advies: maak de boodschap niet te alarmerend. Maar ja, daar geloven wij dus niet in. Daarom is het goed dat we met veel organisaties zijn. De een gaat zacht te werk, de ander niet. Iedereen heeft een andere tactiek om de boodschap over te brengen. Samen komen we er wel.”

Klimaatmars, 14 maart 14.00 uur, Markt Arnhem.

www.klimaatcoalitie.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden