<p>Activisten van Extinction Rebellion tijdens een 'die-in' tijdens de luchtalarm om de ernst van de klimaatcrisis uit te beelden.&nbsp;</p>

Activisten van Extinction Rebellion tijdens een 'die-in' tijdens de luchtalarm om de ernst van de klimaatcrisis uit te beelden. 

(Foto: Anton Jasper)

‘Doden’ vragen aandacht voor klimaatcrisis

Arnhem - 'Rebellen' van Extinction Rebellion (XR) zijn maandag 1 maart 'voor dood neervallen' voor het Arnhemse Stadhuis. Dezelfde actie vond gelijktijdig in andere steden in Nederland plaats, tijdens het luchtalarm. De actie stond in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. "De overheid moet de klimaatcrisis serieus nemen in de verkiezingsdebatten en wij hopen met deze actie burgers op te roepen om op 17 maart op een partij te stemmen die serieus klimaatbeleid durft te maken."

De actie staat in een reeks van geplande acties tijdens de ‘Lente Rebellie’ die vrijdag 26 februari is begonnen met acties in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Tilburg en tot na de verkiezingen duurt.

"Naar aanleiding van de nationale verkiezingen is het van belang dat we niet nog vier politieke jaren verspillen. We bevinden ons in een noodtoestand en te midden van de zesde massa extinctie. Zoals het er nu voorstaat, stijgt de gemiddelde temperatuur met 3 à 4 graden voor het jaar 2100. Dit heeft catastrofale gevolgen. Zowel lokale als landelijke overheidsinstanties moeten de waarheid vertellen over de klimaatcrisis en onmiddellijk actie ondernemen om dit te voorkomen. Ook de gemeente Arnhem moet eerlijk zijn over de ernst van de klimaatcrisis, want alleen dan kun je pas echt beginnen met degelijk klimaatbeleid", zegt woordvoerder Jimmy Kegel. "De komende 10 jaar zijn cruciaal. We hebben geen tijd meer te verliezen en daarom zijn de aankomende verkiezing zo ontzettend belangrijk."

Kegel: “We vallen ‘dood’ neer om de slachtoffers van de klimaatcrisis te symboliseren en gebruiken het luchtalarm om te benadrukken dat we ons in een noodsituatie bevinden. Bovendien willen we duidelijk maken dat wij als burgers niet machteloos zijn, maar dat we het leven op aarde kunnen beschermen, zowel in het stemhokje als op straat.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden