De gezonde sportkantine is in zicht


Mitch Janssen gaat voor een gezonde sportkantine van Sportcentrum Valkenhuizen
Mitch Janssen gaat voor een gezonde sportkantine van Sportcentrum Valkenhuizen (Foto: Petra de Kramer)

De gezonde sportkantine is in zicht

Denk je aan het aanbod in een sportkantine, dan kom je al snel uit bij friet, snacks en bier. Niet altijd een gezonde keuze, zeker in combinatie met de sportieve omgeving. Deze tijd vraag steeds meer om een gezonde leefstijl, ook in de kantine. Maar hoe doe je dat, als de vette hap na het sporten vaak een eerste keuze is? In deze coronatijd gaat Buitenpoort Catering, uitbater van de sportkantine in Sportcentrum Valkenhuizen, er mee aan de slag. Team:Fit helpt ze daarbij.

Arnhem - Mitch Janssen is namens Buitenpoort Catering verantwoordelijk voor de horeca van Sportcentrum Valkenhuizen. “Ik heb oorspronkelijk de opleiding Sportmanagement gedaan en kwam daar al in aanraking met het belang van een gezonde leefstijl. Dat zat in m’n hoofd toen we 5 jaar geleden begonnen hier op Valkenhuizen.

Verschillende verenigingen maken gebruik van de kantine en we zien dat bij veel sporters de vette hap nog steeds veel gevraagd wordt. In de koelvitrines boden we al verse pastasalades en fruitsappen aan, maar het stond nog niet echt op de menukaart.

Nu lijkt de tijd rijp om het goed door te voeren. Wij willen graag een voorbeeld zijn en onze gebruikers inspireren om er ook mee aan de slag te gaan.

Met die gedachte hebben we contact gezocht met JOGG Arnhem. Zij schakelden Désirée Holstege van Team:Fit in, die hierin is gespecialiseerd. Zij liet zien op welke manier je je assortiment kunt aanpassen, met kleine stapjes. Door nadruk te leggen op gezondere keuzes en niet alles in één keer om te gooien. Ze werken met challenges en een soort kaartspel. Daardoor ga je er spelenderwijs mee aan de slag. We hebben snel daarna de verenigingen benaderd die veel gebruik maken van onze sportkantine: Aetos, Oost-Arnhem, Esca en Upward. Het is voor ons belangrijk wat zij hier van vinden. Elke vereniging is verschillend en heeft andere voorkeuren. Het mooie is dat je dus niet hoeft te kiezen voor 1 aanpak. Een club kan bijvoorbeeld vooraf inschrijven voor gezonde maaltijden na een wedstrijd. Of ze kunnen kiezen voor een bepaalde traktatie. Op die manier kun je elke vereniging tijdens iets gezonds aanbieden wat het beste bij hen past.

Tijdens een online meeting met deze verenigingen gaf Team:Fit een presentatie en legden wij onze plannen voor. De verenigingen waren direct enthousiast. Ik begreep dat Upward en Oost-Arnhem de gezonde keuzes ook willen doorvoeren in hun eigen sportkantine. Dat is goed nieuws! Ik hoop dat meer verenigingen volgen.

Team:Fit is een initiatief van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) en helpt sportlocaties kosteloos om kantinebezoekers te verleiden tot de gezondere keuze. Dit richt zich niet alleen op voeding, maar ook op het rookvrij maken van het sportterrein en verantwoord alcoholgebruik in de kantine.

Meer weten? Mail charissa.van.der.meulen@sportbedrijfarnhem.nl.

Petra de Kramer - Sportbedrijf Arnhem

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden