<p>Peter van den Broek (rechts) gaat graag op pad. Nu wordt hij vergezeld door (vrnl) Carolien, Hans, Baukje, Hanny en Wim.</p>

Peter van den Broek (rechts) gaat graag op pad. Nu wordt hij vergezeld door (vrnl) Carolien, Hans, Baukje, Hanny en Wim.

(Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

‘Scootmobielers uit isolement halen’

Arnhem - Binnen negen maanden staat er al drieduizend kilometer op de teller. Niet afgelegd met schaats of fiets. Neen, Peter van den Broek pakt elke dag de scootmobiel om erop uit te trekken. Met De Krasse Knarren Elst Arnhem maakt hij grotere tochten. Hij hoopt dat meer mensen met de groep meegaan.

Door Vincent Bos

Het liefst wil hij elke maand met de groep op pad. Behalve als het te koud is. De afgelopen weken heeft hij ook minder tochten gemaakt. Het was te glad, te onbegaanbaar. “Maar anders zit ik elke dag al op zeven uur ’s morgens op mijn scootmobiel. Met mijn hondje. Dan maak ik een tocht van een kilometer of achttien en ben ik op tijd thuis voor de koffie”, zegt Peter van den Broek (68) die in het zuidelijk deel van Arnhem woont.

Sociale contacten

Sinds mei vorig jaar is hij aangewezen op die scootmobiel. Het vervoermiddel is belangrijk voor hem. Vooral om de sociale contacten te onderhouden. “Dat is ook de reden dat vijf jaar geleden de scootmobielclub De Krasse Knarren Elst Arnhem is opgericht. Het doel is om mensen uit hun isolement te halen”, legt hij uit.

Bij de groep zijn twintig mensen aangesloten. Het merendeel komt uit Arnhem-Zuid, vijf hebben Elst als woonplaats. “De meeste mensen kunnen bijna niet meer lopen. Vandaar dat de scootmobiel zo belangrijk voor hen is. Voor mij is ie onmisbaar.”

Met de groep maakt Peter van den Broek tochten van vijftien of dertig kilometer. De eerste rit wordt onderbroken door één tussenstop. Zijn ze bezig aan de grote ronde dan wordt er twee keer gepauzeerd. De tochten duren van 10.00 tot 16.00 uur. Deelname kost zes euro per keer, dat is inclusief versnapering. De deelnemers nemen zelf hun brood mee.

Fietsvrijwilligers

“We worden elke keer begeleid door vier fietsvrijwilligers. Die zijn nodig om zo nu en dan het verkeer te regelen. We zoeken nog nieuwe fietsvrijwilligers. Het verst zijn we naar Doorwerth geweest. Dan vertrekken we vanuit De Laar-Oost en gaan dan via Heteren de brug over. En met het pontje weer terug via Meinerswijk. We kunnen ook naar De Liemers voor de omgeving rond Westervoort. Dan pakken we de pont bij Huissen. Met een groep van twintig scootmobielers is dat goed te doen.”

Van den Broek heeft alle routes zelf uitgestippeld. Zeven zijn het er nu. Daar zijn twee tochten van ongeveer dertig kilometer bij. Het zijn tochten door prachtige natuurgebieden. Dan betekent dat je onderweg onbeperkt kunt genieten.

Huiverig

Hij wil eind maart weer beginnen met de tochten. “Als corona dat toelaat. We houden met de scootmobiel sowieso anderhalve meter afstand maar omdat we een groep hebben van 65 plus zijn sommigen wat huiverig om mee te gaan. We hebben zelfs een deelnemer van negentig jaar. We hebben nu twintig deelnemers maar dat mogen er van mij best dertig worden.” Wie wil meedoen kan zich melden bij Van den Broek: tel. 06-52592141.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden