<p>Mirjam Schuilenga: "Juist in deze tijd, als het spannend is en verwarrend, schrijf een brief!"</p>

Mirjam Schuilenga: "Juist in deze tijd, als het spannend is en verwarrend, schrijf een brief!"

(Foto: Hilde Wijnen)

‘Een brief, die gaat van hart tot hart’

Arnhem - Videobellen, appen en mailen, onmisbaar voor contact in coronatijd. In Malburgen doen ze er een schepje bovenop. Daar ging deze maand een oldskool brievenproject van start. Letter voor Letter nodigt Malburgenaren uit in de pen te klimmen en een brief te schrijven aan een buurtbewoner. Mirjam Schuilenga van Stichting De Kim is een van de initiatiefnemers: “Een brief, die gaat van hart tot hart.”

door Hilde Wijnen

“Blijkbaar voldoet het aan een behoefte, want het loopt! Mensen zijn zo enthousiast. Nieuwe mensen leren kennen, persoonlijk contact. Je kunt elkaar niet meer zien of in de ogen kijken, maar je kunt elkaar wel tevoorschijn schrijven.” Het idee voor Letter voor Letter komt uit de koker van Mirjam Schuilenga van Stichting De Kim, een organisatie die zich sterk maakt voor zingeving en een sociale samenleving.

Wederkerigheid

“In een Zoom-sessie waren we aan het brainstormen over hoe we toch iets op poten konden zetten dit jaar, toen ik wat schutterig tussendoor piepte: zullen we anders een brievenproject doen? Nou, ik zag wel op mijn schermpje dat iedereen onmiddellijk op het puntje van z’n stoel zat. Het idee werd meteen omarmd.”

Ook Huisartsenpraktijk Dovenetel, de D3rde Verdieping, Stichting Overmalbruggen, De WijkMakers en Vitale Verbindingen zagen het idee zitten. Samen met De Kim zetten zij Letter voor Letter op. Elke bewoner in Malburgen kan zich opgeven om een brief te sturen of te ontvangen. Mirjam: “Iedereen die zich aanmeldt, zegt meteen: als ik een brief ontvang, dan wil ik er ook eentje schrijven. Er is grote bereidheid tot wederkerigheid.”

Lokale postbode

Letter voor Letter werkt met lokale postbodes die de brieven bij de mensen ophalen en bezorgen. “Zo ontstaat er een netwerkje. En is er als extraatje een drempelgesprek. Kopje thee erbij. Daar hebben onze postbodes de tijd voor.”

Persoonlijk

Het initiatief is bedoeld om wijkbewoners met elkaar te verbinden en contact te hebben terwijl je elkaar niet ziet. “Maar vooral ook om heel blij van te worden!” lacht Mirjam. “Een brief kan alles zijn. Een brief kan iemand bemoedigen. Het is persoonlijk. Het kan je raken tot in je ziel. Het is een uitnodiging je ervaringen te delen. Het vereist wel moed om er eentje te schrijven, want je moet toch iets aan het papier toevertrouwen.”

Letter voor Letter is een pilot. Als het in Malburgen een succes wordt, gaat het brievenproject ook op andere plekken van start. Dat is althans het plan. Mirjam: “Dit heeft landelijke potentie. Van de week kreeg ik notabene een aanmelding uit Leeuwarden! Hoe die mevrouw ons op het spoor is gekomen, geen idee!”

Huis voor de Wijk/ t.a.v. Mirjam Schuilenga/ Eimerssingel-Oost 266/ 6834 CZ Arnhem

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden