<p>Deelnemers aan de Afvalestafette.</p>

Deelnemers aan de Afvalestafette.

(Foto:)

Arnhemse Afvalestafette

Arnhem - Van 15 t/m 20 maart gaat de Afvalestafette weer door Arnhem. In die week zetten zoveel mogelijk stadsgenoten zich in voor een schone stad door, met grijpers en zak, zwerfafval te lijf te gaan. “Want zwerfvuil is niet alleen storend om te zien maar vooral niet goed voor ons milieu. Juist in deze tijd zijn opruimingsacties extra belangrijk, want sinds de corona-uitbraak produceren we niet alleen veel meer afval, er blijft ook meer achter in de natuur”, aldus de organisatoren.

De Afvalestafette is een initiatief van Natuurcentrum Arnhem en het KinderWijkTeam, in samenwerking met de gemeente Arnhem. “In de week van de Afvalestafette gaan scholen, wijkverenigingen, bso’s, kinderwijkteams en bedrijven samen aan de slag om onze stad vrij te maken van zwerfafval”, vertelt Mike Hoose van het KinderWijkTeam. “Daarbij zetten we in op het vergroten van het bewustzijn en de verantwoordelijkheid onder inwoners voor het schoonhouden van de eigen leefomgeving. Het KinderWijkTeam richt zich voornamelijk op de bewoners en de initiatieven in de wijken. Door onze krachten te bundelen met Natuurcentrum Arnhem en de gemeente hebben we de afgelopen jaren van de Afvalestaffette echt een begrip kunnen maken.”

Betrokkenheid

Jorik van der Hoeven van Natuurcentrum Arnhem voegt toe: “Nu het thema afval steeds meer aandacht krijgt, zien we ook het animo om deel te nemen stijgen. Niet alleen onder bewoners, maar ook onder scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Onder het motto ‘Niet mijn afval, wél mijn wijk’ voelen steeds meer stadsgenoten zich betrokken bij een schone leefomgeving.”

Tijdens de Afvalestafette vinden door de hele stad opruimacties plaats, vanwege de geldende corona-maatregelen dit jaar wel in een andere vorm dan gebruikelijk. “Het is natuurlijk verreweg het leukst om in groepjes met de grijper aan de slag te gaan. Dat is dit jaar helaas niet mogelijk. Nu we massaal thuiswerken is frisse lucht en bewegen wél extra belangrijk. Daarom vragen we Arnhemmers met een zwerfafvalpas om met het eigen gezin of één buurtgenoot een zwerfafvalronde te lopen. Bedrijven roepen we op werknemers te stimuleren om mee te doen. Combineer je dagelijkse ommetje in de lunchpauze met een uurtje afvalprikken. Net als in een echte estafette geef je de grijpstok vervolgens door aan andere collega’s. Zo werken we op een leuke én leerzame manier samen aan een schone stad”, aldus Van der Hoeven.

Wil jij je ook inzetten?

Kijk op hetkinderwijkteam.nl/afvalestafette of er in jouw wijk een actie wordt georganiseerd om bij aan te sluiten. Bedrijven kunnen zich aanmelden via afvalestafette@hetkinderwijkteam.nl. Scholen mailen naar info@natuurcentrumarnhem.nl.

Dit jaar is er vanwege corona geen uitgifte van materiaal aan particulieren. “Wél kunnen alle inwoners van Arnhem bij de gemeente een zwerfafvalpas aanvragen. Houders van de pas kunnen vanaf 1 april bij Natuurcentrum Arnhem een grijper en ring in bruikleen krijgen om zelf een opruimactie te organiseren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden