<p>Henk van Halteren (links) en directeur Teus Eenkhoorn voor 'De Zwaluw'.</p>

Henk van Halteren (links) en directeur Teus Eenkhoorn voor 'De Zwaluw'.

(Foto: Vincent van der Kamp)

Openluchtmuseum verwerft unieke botter

Arnhem - Henk van Halteren is al jaren als scheepsbouwer werkzaam in het Nederlands Openluchtmuseum. Hij heeft onlangs zijn unieke botter ‘De Zwaluw’ officieel overgedragen aan het Nederlands Openluchtmuseum. De 13,85 meter lange, ruim 4 meter brede en 12 ton zware boot uit 1885 was al sinds 2017 in het Openluchtmuseum waar deze wordt gerestaureerd door het vaste team scheepsbouwers.

De overdracht is mede mogelijk gemaakt door een schenking van Van Halteren, voormalig eigenaar van Scheepstimmerwerf Nieuwboer in Spakenburg, Het Openluchtmuseum heeft het resterende deel aangekocht. Directeur Teus Eenkhoorn: “Dankzij het genereuze gebaar van Henk van Halteren hebben wij een Nederlandse botter met een hele bijzondere geschiedenis kunnen verwerven voor het Nederlands Openluchtmuseum. Door de inzet en vakkennis van Van Halteren en ons eigen team van scheepstimmerlieden is de honderdvijfendertig jaar oude botter straks in volle gerestaureerde glorie te bewonderen op onze Scheepstimmerwerf ‘De Hoop’.”

“Ik ben blij dat ‘De Zwaluw’ zijn thuis heeft gevonden op de scheepstimmerwerf van het Openluchtmuseum” 

Henk van Halteren: “Ik ben blij dat ‘De Zwaluw’ zijn thuis heeft gevonden op de scheepstimmerwerf van het Openluchtmuseum. Als voormalig eigenaar van een scheepstimmerwerf weet ik uit ervaring dat deze scheepswerven bij uitstek zijn gemaakt voor het bouwen en onderhouden van grote schepen als botters. Mooi detail is dat deze botter in 1885 is gebouwd op een scheepswerf in Monnickendam onder leiding van Cees de Haas, dezelfde persoon die in datzelfde jaar Scheepstimmerwerf ‘De Hoop’ in Marken heeft opgericht, die in 1948 in het Openluchtmuseum is geplaatst. Naar mijn gevoel klopt het plaatje nu helemaal.”

De botter is in 1885 gebouwd in Monnickendam, op de scheepswerf van Cees de Haas in opdracht van Het Dagelijksch Bestuur der Visscherijen op de Schelde en Zeeuwsche Stroomen en heeft tot 1946 dienst gedaan als inspectievaartuig. ‘De Zwaluw’ was één van de vier botters, allemaal met een vogelnaam, die destijds zijn gebouwd om toezicht te houden op de visserij.

Diezelfde Cees de Haas heeft in 1885 in Marken een dependance van zijn scheepswerf in Monnickendam opgericht, Scheepstimmerwerf ‘De Hoop,’ die in 1948 in zijn geheel in het Nederlands Openluchtmuseum is geplaatst.

In 1946 is de botter door Domeinen Roerende Zaken (onderdeel van het Ministerie van Financiën) verkocht aan een particuliere eigenaar. In 2014 kwam de botter in bezit van Henk van Halteren destijds eigenaar van Scheepstimmerwerf Nieuwboer in Spakenburg, de oudste werf van Nederland en nog steeds in werking. ‘De Zwaluw’ is nu overgedragen aan het Nederlands Openluchtmuseum.

Bekijk hier het verhaal van Henk van Halteren: https://www.youtube.com/watch?v=dYyu2t8WAHA

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten