<p>Veroni Steentjes met hulphond Bodhi.</p>

Veroni Steentjes met hulphond Bodhi.

(Foto: Emile Cobben)

Arnhemse zet zich in voor minder mobiele jongeren

Arnhem - Wat kun je doen als je leven zich afspeelt op twee vierkante meter? Als je Veroni Steentjes heet: veel! De 45-jarige Arnhemse heeft posttraumatische dystrofie en ligt 24 uur per dag in bed. Dat weerhoudt haar er niet van om samen met liefde van haar leven Emile Cobben Stichting Intermobiel te bestieren, een tijdschrift te maken en een boek te schrijven over intimiteit en seksualiteit met een handicap. “Wij denken in oplossingen, niet in problemen.”

Door Hilde Wijnen

Niet lopen, staan of zitten, een beperkte handfunctie, weinig energie en heel veel pijn, dat is waar Veroni Steentjes dagelijks mee te maken heeft. Op haar twaalfde werd ze ziek. Eenmaal achttien ging het hard achteruit. “Ik zat in een tunnel, leefde dag voor dag. Ik heb moeten vechten voor mijn diagnose. Artsen dachten in eerste instantie dat mijn klachten psychisch waren.”

Niet zonder slag of stoot

Het is misschien de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat Veroni het gevecht aangaat. Studeren vanuit bed, het krijgen van een hulphond, het aanvragen van aanpassingen, het gaat niet zonder slag of stoot. Veroni besluit een stichting op te richten voor minder mobiele jongeren. Deze groep chronisch zieken wordt vaak niet gezien. Veroni: “Iedereen die je helpt telt. Het is belangrijk om ergens bij te horen. Dat je terecht kunt bij mensen die weten hoe ingewikkeld het is en die blij zijn met de kleine dingen.” Al twintig jaar biedt Intermobiel lotgenotencontact, kennisuitwisseling en voorlichting. Er zijn nog steeds veel vooroordelen in de samenleving over gehandicapten.

“Mensen kunnen niet door je handicap heenkijken”

Emile Cobben, partner van Veroni, weet er alles van. “De slager vroeg eens aan mij of Veroni een plakje worst wilde! Gelukkig heb ik mijn mond wel bij me. Hállo, zei ik tegen hem, ze heeft aan de universiteit gestudeerd, ze is slimmer dan ik.” Veroni: “De meeste mensen kunnen niet door je handicap heen kijken.”

Vooral op het gebied van seksualiteit en intimiteit is er nog een wereld te winnen. In de maak is daarom een informatief boek voor iedereen die hiermee te maken heeft. Gehandicapten, hulpverleners, verpleegkundigen, huisartsen en sekswerkers. Veroni: “Mensen denken dat we seksloze wezens zijn. Maar ik ken lotgenoten die het erger vinden dat ze geen hoogtepunt meer kunnen beleven dan dat ze niet meer kunnen lopen. Er is zo weinig aandacht voor.” 

Emile: “Niet alleen voor seksualiteit, maar ook voor bijvoorbeeld het wassen van iemand op intieme plaatsen. Ik denk dat 80 procent van de hulpbehoevenden niet fatsoenlijk wordt gewassen.” Veroni hoopt haar boek dit jaar af te maken, maar haar ziekte maakt plannen lastig. “Ik wil het zelf doen. Mensen hebben mij in vertrouwen hun verhaal verteld. Dat kan ik niet zomaar uit handen geven.”

www.intermobiel.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden