Huis vol spullen: ‘Ik verzamel Arnhem’


<p>Patrick Mandemakers is trots op zijn stad. Hij spaart alles wat met Arnhem te maken heeft.</p>

Patrick Mandemakers is trots op zijn stad. Hij spaart alles wat met Arnhem te maken heeft.

(Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

Huis vol spullen: ‘Ik verzamel Arnhem’

Arnhem - Wil je weten hoe het stadhuis van Arnhem er in 1790 uitzag? Dan hoef je niet ver te zoeken. Kijk op Facebook bij Arnhem gedeeld en je ziet prachtige foto’s voorbijkomen. Patrick Mandemaker spreekt er bevlogen over. En er is meer. Hij verzamelt zowat alles wat met zijn Arnhem te maken heeft.

Door Vincent Bos

 Daar zitten bijzondere voorwerpen tussen. Wat te denken van een oude dakpan van de grote Eusebiuskerk. Daarvan heeft beeldhouwer Edward van Kuilenburg een kunstwerk gemaakt. “Op de achterkant is een papiertje bevestigd met de informatie waar de dakpan gezeten heeft”, zegt Mandemaker (45) uit Arnhem.

Marktplaats

Hij heeft allerlei voorwerpen op de kop getikt. Meestal gevonden op rommelmarkten. Nu die er vanwege corona niet zijn, struint hij Marktplaats af. Soms zijn het voorwerpen met het stadswapen erop, dan weer foto’s uit lang vervlogen tijden of een luciferdoosje met een verhaal. Want daar gaat het hem ook om. Hij zoekt informatie op die hoort bij de voorwerpen. Altijd op zoek naar interessante wetenswaardigheden. En vaak genoeg krijgt hij die boven tafel.

Theelepeltjes

Denk niet dat hij al lang aan het sparen is. Hij is pas drie jaar geleden aan deze hobby begonnen. Met dank aan zijn schoonvader die een serie theelepeltjes cadeau gaf. “Ik ging naar meer theelepeltjes op zoek en had er al vrij snel wat bij elkaar. Ik had een oude medaille uit 1924 met Music Sacrum erop. Ik ben gaan kijken wat ik thuis al had liggen van Arnhem en kwam wat singeltjes van Vitesse tegen. Die verzameling is steeds uitgebreid.”

“Elke keer word ik enthousiast als ik weer iets nieuws zie”

Niet zo verwonderlijk eigenlijk. Mandemaker is een echte Arnhemmer. “Geboren ben ik in het Sonsbeekkwartier. Daarna heb ik op verschillende plekken in de stad gewoond. Van Schaarsbergen tot Sint Maarten. Als kind let je er niet op, maar nadien zag ik pas hoeveel mooie gebouwen er in Arnhem staan. Vooral in Sint Maarten. Daar zie je prachtige gevels en herenhuizen.”

Mandemaker is de initiatiefnemer van de Facebookpagina Arnhem gedeeld. “Bij het starten van die groep dacht ik aan honderd deelnemers. Het zijn er inmiddels zeshonderd.” Daar laat hij uiteraard zijn verzameling zien. Mensen delen er ook recent genomen foto’s van Arnhem en af en toe vind je er informatie over evenementen in de stad.

Foto’s en munten

Je komt op dat platform fraaie foto’s tegen. Van de oude Koningsstraat en het Paleis van Justitie tot een prent uit 1929 waarop te zien is hoe een Graf Zeppelin over Arnhem vliegt. Je ziet er opvallende sluitzegels en een serie horecamunten. “Ik word elke keer enthousiast als ik iets nieuws zie. Een aantal voorwerpen ligt in de vitrine thuis. Andere spullen liggen bij gebrek aan ruimte in de la. Soms bekijk ik die weer eens om te zien wat ik al heb.”

Het is aan te bevelen op de Facebookpagina Arnhem Gedeeld te kijken. Met de aanwijzing er wel de tijd voor te nemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden