Studentenvakbond AKKU: ‘Halvering collegegeld goed begin maar het halve werk’

Studentenvakbond AKKU: ‘Halvering collegegeld goed begin maar het halve werk’

Arnhem - Deze week is bekend gemaakt dat het collegegeld voor studenten het aankomende jaar gehalveerd wordt, als compensatie voor de coronacrisis. Studentenvakbond AKKU noemt de halvering: “een goed begin, maar slechts het halve werk.”

“Door de coronacrisis zijn studenten in grote problemen gekomen. Niet alleen zijn veel studenten inkomsten uit een bijbaan kwijtgeraakt en moeten zich daardoor dieper in de schulden steken, ook het welzijn gaat achteruit”, aldus AKKU-voorzitter Menno Uphoff. “Studenten hebben het afgelopen jaar voornamelijk achter een scherm gezeten, vaak op een piepklein kamertje. Studenten hebben nu massaal last van depressieve klachten.” Om studenten te steunen in de coronacrisis pleitte AKKU, samen met andere studentenvakbonden, eerder al voor een heel jaar vrijstelling van collegegeld voor alle studenten. “Wij willen een jaar extra omdat studenten zich daarmee kunnen herpakken na deze crisis. Zo’n jaar geeft hen de ruimte om bijvoorbeeld vakken in te halen of meer ervaring op te doen.”

De studentenbond is dan ook slechts matig enthousiast over de halvering van het collegegeld. “Zo’n halvering is natuurlijk een goed begin, er gebeurt in ieder geval iets. Maar het blijft half werk. Studenten hebben een heel jaar in de ellende gezeten, en ook afstudeerders hebben steun nodig. Voor hen heeft dit plan weinig te bieden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten