Arnhem steekt 14 miljoen in ‘betere en groenere leefomgeving’

Arnhem steekt 14 miljoen in ‘betere en groenere leefomgeving’

Arnhem - De gemeente Arnhem gaat circa 14 miljoen euro reserveren voor projecten in Arnhem-Oost, Kronenburg en het centrum. Dat heeft het college van B&W besloten. Het is een concrete invulling van de Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis.

Wethouder financiën Ronald Paping: “De projecten zijn een combinatie van verduurzaming en het verbeteren en vergroenen van de leefomgeving. Zo maken we ook woningbouw mogelijk. Daarnaast leveren de projecten een extra economische impuls en werkgelegenheid op. Binnen een jaar moeten de werkzaamheden starten.”

Woningen bouwen en renoveren

In wijken als Geitenkamp, Presikhaaf, Klarendal, Malburgen en het Arnhemse Broek gaan we de leefomgeving aanpakken en willen we samen met eigenaren en bewoners woningen renoveren en energiezuiniger maken. Dit is onderdeel van de ‘Arnhem Oost aanpak’, waarbij woningen bouwen, de leefomgeving verbeteren en de sociale problematiek integraal worden opgepakt.”

“Bij Winkelcentrum Kronenbrug wordt het busstation helemaal vernieuwd en ook de busbaan en het Croydonplein worden vergroend. Er zijn plannen om woningen op en in de omgeving van het winkelcentrum te realiseren en dat vraagt investeringen in de leefbaarheid, een verbetering van de voorzieningen van het openbaar vervoer en publieke ruimte. Ook is het de bedoeling dat met deze investering in de toekomst meer huizen kunnen worden verduurzaamd door ze aan te sluiten op een warmtenet. De warmte wordt geleverd door het gemaal van het Waterschap. Op termijn kunnen zo’n 1.400 woningen extra op dat warmtenet worden aangesloten.”

Van versteend naar groen en koel

Ook het centrum profiteert van deze investeringen. “Grote delen van het centrum zijn versteend en daardoor onaangename hitteplekken. Door deze groener te maken en bomen toe te voegen worden ze koeler, zoals bij de Ingenieur J.P van Muijlwijkstraat. Op het Gele Rijdersplein komt een duurzame fietsenstalling. Rozet krijgt een mobiliteitshub, waar je bijvoorbeeld elektrische deelfietsen en elektrische deelauto’s kunt gebruiken. De gemeentewerf wordt gerenoveerd, aangepast aan het nieuwe werken en energieneutraal gemaakt. We verwachten daardoor jaarlijks 44 ton CO2 minder te produceren.”

Rijk en Provincie dragen ook bij

Paping: “Na deze reservering is de volgende stap om deze projecten te versnellen en cofinanciering aan te vragen. We verwachten dat het Rijk en de provincie ook aan diverse projecten bij willen dragen. Zo komt er een veelvoud van 14 miljoen beschikbaar voor het verbeteren van Arnhem en het creëren van meer banen. We denken binnen een jaar de eerste projecten te kunnen gaan uitvoeren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten