[Column Hilde Wijnen] Moeders


Foto:
Column Hilde Wijnen

Moeders

Met haar babypop in de maxi-cosi en haar prinsessenjurk aan staat ze in de deuropening, de dochter. Klaar voor vertrek. Daar is een langdurig traject aan vooraf gegaan. Eerst die jurk natuurlijk (ik wil een mooie jurk, geen gewone jurk, waar zijn al mijn mooie jurken gebleven? mooie jurk aan, mama die stof prikt, er moet nog een gewone jurk onder). Daarna het poppenkind (pakje aan, jasje aan, schoentjes ook, veters strikken, mama wil je helpen? haartjes kammen, tandjes poetsen, oortjes ook, o en nog de wangetjes, mmm lekker warm inpakken, dat mag jij doen mama). Dan de tas klaarmaken (fruithapje, flesje met melk, potje, mama kun jij dat even pakken? een kussen, een dekentje, de knuffelmuis en een voorleesboek, o zo past het niet, dan toch maar even anders proberen, ik haal alles eruit en dan doe ik het helemaal opnieuw, goed mama?)

Nee! O, sorry, mama liet zich even gaan

Onderweg naar de beste vriendin van de dochter zijn we. Die is sinds kort in het bezit van een heuse Baby Born. Het echte werk. De pop kan plassen, drinken, huilen, slapen en zelfs poepen. Serieuze shit. Met een uitgestreken gezicht gaat ze sindsdien door het leven. Het moederschap is tenslotte een zeer ernstige kwestie.

De dochter wil daar niet voor onderdoen, dat spreekt voor zich. De pop die zich moet meten met Baby Born is zestig jaar oud, mist twee vingers en de kleur op haar wangen. Maar de dochter is een goede moeder. Weet je wat ik het mooist aan haar vind, mama? vraagt ze. Meteen geeft ze zelf het antwoord: de manier waarop ze is gemaakt. En weet je wat nog meer? Haar gouden haren.

Goed. Daar zijn we dan. Eindelijk op de drempel. In vol ornaat staat ze daar moeder te zijn wanneer de buurjongens voorbijkomen. Kinnen omhoog, haren wapperend in de wind, bonkende muziek onder slungelige armen. Ze voelen zich zulke toffe jongens dat het aan alle kanten hun achtjarige lichamen uitpuilt. De dochter kijkt ze peinzend na. Weet je wat ik niet eerlijk vind, mam? zegt ze, terwijl ze de bocht omgaan. Dat jongens allemaal coole dingen mogen doen, terwijl de meisjes altijd thuis moeten blijven om voor de baby’s te zorgen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden