Klok


Foto:
Column Hilde Wijnen

Klok

Onze coronahamster is inmiddels een half jaar oud. Een volwassen vent. Je zou denken dat hij wat bedaard is, maar niets is minder waar. Loekie, tweede naam Houdini, blijft onverminderd een weg naar buiten zoeken. Ik ben opgehouden te tellen hoe vaak hij ontsnapt is. Het is geen hobby meer, het is zijn levenswerk. Niet dat hij het slecht heeft. Loekie woont in een omgebouwde kast en heeft drie verdiepingen tot zijn beschikking. Achteraf wellicht niet de allerbeste keus, want hij springt gerust van de bovenste etage naar beneden als dat ‘m brengt waar hij wezen wil. Buiten, daar is het te doen. Snapt u dat nou?

Van de week was het drie nachten achter elkaar raak. Sinds we geen poes meer hebben, mag hij elke avond in de woonkamer op pad om het verlangen in zijn hamsterhart te stillen, maar het helpt geen zier. Urenlang moet hij hebben zitten knagen op een randje plexiglas om er net langs af te kunnen glippen. Twee ochtenden op rij vonden we hem terug in zijn vakantiehuis.

Vakantiehuis? Heeft dat beest ook nog een vakantiehuis? Dat zou ik ook wel willen! Ik hoor het u denken. Rustig maar. Het is niets meer dan een ouwe doos met wat verfrommelde kranten erin. Iedere dag, als hij ligt te ronken als een baby na zijn escapades, licht de dochter hem onverbiddelijk van zijn bed om met hem te spelen. Op de bank of anders in de doos, zodat hij er niet vandoor gaat. Ze kent haar pappenheimer. Hij vindt het zo fijn in zijn vakantiehuis dat hij er zelfstandig heen gaat. Blijkbaar.

Op dag drie was die liefde over, zat er een gat in het vakantiehuis en vonden we hem, ergens tussen paniek en ontroostbaar huilen in, in de kast. Mijn kast, waar hij lekker in het rond had zitten kakken.

Een onhoudbare situatie, dat snapt u wel. Dat gaat een keer mis, daar kun je de klok op gelijk zetten. Loekie moet de wijde wereld in. De avondlucht opsnuiven. Zijn wilde hamsterharen verliezen. Riempje punniken en gáán!

Dus.

(Column van Hilde Wijnen)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden