Tranen als dank voor gebreide sjaal


<p>Nathalie Brouwer breit graag. Ze maakt sjaals voor daklozen die haar er bijzonder dankbaar voor zijn.&nbsp;</p>

Nathalie Brouwer breit graag. Ze maakt sjaals voor daklozen die haar er bijzonder dankbaar voor zijn. 

(Foto: ellen Koelewijn)

Tranen als dank voor gebreide sjaal

Geëmotioneerd kijkt een dakloze vrouw naar Nathalie Brouwer uit Arnhem. De tranen zijn een teken van dankbaarheid. In haar handen heeft de vrouw een sjaal. Een welkom geschenk in deze winterse tijd. De sjaal is gebreid door de Arnhemse, die hoopt dat meer mensen breien voor daklozen.

Breien biedt Nathalie Brouwer (47) ontspanning, maar de patronen moeten niet te ingewikkeld zijn. Ze heeft immers een drukke baan in de commercieel administratieve sector. Daarom kiest ze ervoor vooral sjaals en mutsen te maken. “Gemakkelijk, maar leuk”, zegt ze. “Het moet wel eenvoudig zijn, want ik ben geen brei-expert.”

Breien is ontegenzeggelijk haar grote hobby. Ze is er al van kinds af aan mee bezig. En ze is in haar familie niet de enige. Vooral in de familie van haar moeder komt de hobby voor. Al is Nathalie vermoedelijk wel de enige die kledingstukken maakt voor daklozen.

Ze vindt het vooral een uitdaging om samen met anderen aan de slag te gaan. Al moet dat tegenwoordig vanwege alle coronabeperkingen wel op afstand gebeuren. Een eerdere oproep van haar leverde negen reacties op.

Allemaal vrouwen

“Allemaal van vrouwen, maar mannen kunnen natuurlijk ook meedoen. Ze komen uit de hele omgeving. Van Zevenaar tot Zutphen. De oudste is 78 jaar”, vertelt Nathalie enthousiast.

Ze zoekt nog veel meer mensen die willen breien. “Wat is er nu leuker met elkaar en voor elkaar te breien. De daklozen kunnen een warme sjaal goed gebruiken. Een sjaal breien is zo moeilijk niet. Als je wilt dat anderen meedoen, moet je de lat niet te hoog leggen.”

De reacties van de daklozen noemt ze hartverwarmend. “Iemand was zo geroerd. Die vond het heel bijzonder dat er mensen zijn die speciaal voor de daklozen wat willen maken. Die had de tranen in de ogen staan.”

Schrijnend

“Mensen denken vaak dat daklozen door hun eigen schuld geen woning hebben. Maar dat kan door allerlei omstandigheden komen. Vaak kunnen ze er niets aan doen. Het zijn schrijnende situaties. Ik gaf een sjaal aan een persoon die helemaal vol schoot. Ze had zoveel tegenslag gekend dat ze nu zelfs haar kinderen niet kon zien omdat ze geen vast adres heeft. Dan is een sjaal voor die mensen een druppel op een gloeiende plaat.”

Nathalie hoopt dat mensen door die verhaal geïnspireerd worden om mee te doen. Aan wol is geen gebrek. “Na een eerdere oproep heeft de Wool Factory uit Barneveld veel wol gedoneerd. Dat is echt prachtige wol. Daar ben ik superblij mee. Het is zo geweldig dat iemand dat belangeloos aan je geeft. We hebben die mevrouw beloofd haar op de hoogte te houden.”

Wie zich bij dit initiatief wil aansluiten kan Nathalie een mail sturen. Dat kan via brouwer_nathalie@hotmail.com. Zelf is ze al bezig met de volgende serie sjaals voor de daklozen.

(Tekst: Vincent Bos)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden