Stichting Rijnstad vraagt aandacht voor depressie onder jongeren

Stichting Rijnstad vraagt aandacht voor depressie onder jongeren

Arnhem - Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren te maken krijgt met een depressie. Om het taboe te breken, neemt Stichting Rijnstad het initiatief om in samenwerking met zorg- en welzijnsinstanties in Arnhem het thema depressie onder jongeren bij het grote publiek onder de aandacht brengen.

Vanaf 2 februari schenken zij met een (voornamelijk digitaal) interactief programma drie weken lang de aandacht aan het herkennen en bespreekbaar maken van mentale kwetsbaarheid. De rode draad van het programma - gericht op zowel jongeren, professionals en ouders - is de buitenlucht-expositie 'OPEN over depressie' die op het Audrey Hepburnplein in Arnhem-stad door wethouder Martien Louwers wordt geopend.

De expositie van Stichting Open Mind bestaat uit zuilen met persoonlijke portretten en verhalen van jongeren die vertellen hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze hiermee omgaan en wat hun omgeving daarin betekent. Dat de expositie vanwege de geldende maatregelen minder bekijks zal hebben maakt het initiatiefnemers niet uit. "Juist in die leegte van de stad - een aanblik die dit tijdperk woordeloos uitbeeldt - willen we die dappere gezichten laten zien die hun verhaal over depressie openlijk delen, juíst ook voor die eenling op straat", aldus Joke Wisseborn, directeur-bestuurder bij Rijnstad.

Ook wijst Wisseborn erop dat de aandacht voornamelijk ligt op een bijbehorend programma dat voornamelijk online zal plaatsvinden. Uit de online overleggen met de betrokken instanties zijn de meningen unaniem het erover eens: de sleutel voor openheid ligt in de kwetsbaarheid van herkenbare, eerlijke verhalen. En dus vullen de organisaties een programma met niet enkel experts en zorgprofessionals maar vooral ook met ervaringsdeskundigen.

Meer informatie over 'OPEN over depressie' en het bijhorende programma wordt 22 januari bekendgemaakt.

stichtingopenmind.nl/open

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten