Natuurcentrum Arnhem haalt rundvlees terug

Natuurcentrum Arnhem haalt rundvlees terug

Arnhem - Natuurcentrum Arnhem, de Arnhemse stichting die o.a. de educatieve Stadsboerderijen Presikhaaf en De Korenmaat én een bescheiden aantal koeien beheert, heeft het rundvlees van geslacht vee teruggehaald. "Het vlees is afkomstig van koeien die grazen in de Arnhemse Uiterwaarden. Uit onderzoek is gebleken dat het vlees een beperkte overschrijding van de toegestane gehaltes dioxine bevat."

Er zijn sterke aanwijzingen dat het te hoge gehalte aan dioxine terug te voeren is naar vervuild bodemslib van de aangrenzende rivier de Rijn. Bij hoogwater komt dit slib in de uiterwaarden terecht, vervolgens kunnen de dieren de schadelijke stof al grazend binnenkrijgen. Het gaat om rundvlees met houdbaarheidsdatum tussen 29 oktober 2021 en 21 november 2021, dat via de boerderijwinkels is verkocht. De verkoop van dit vlees, waarvan wegens de lockdown nog nauwelijks iets was verkocht, is direct stopgezet.

Natuurcentrum Arnhem geeft diegenen die het vlees nog in de diepvries hebben liggen, het advies om het niet te consumeren. Niet geopende verpakkingen rundvlees kunnen worden teruggebracht naar Natuurcentrum Arnhem en worden vergoed.

Het risico voor de gezondheid is laag. Ron Hoogenboom, themaleider nieuwe voedselveiligheidsissues, toxicoloog en dioxine specialist van de Wageningen Universiteit: “Het beleid van de overheid is erop gericht om de blootstelling aan dioxines verder te verlagen, onder andere door het stellen van normen voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong. De gehaltes in het vlees overschrijden die normen, maar bij een matige consumptie zal dat niet direct een risico zijn voor de gezondheid. Dat geldt zeker voor mager vlees omdat de dioxines met name in het vet zitten.”

www.natuurcentrumarnhem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten