Ministerie verstuurt brief over invullen keuze Donorregister

Ministerie verstuurt brief over invullen keuze Donorregister

Arnhem - Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Arnhem die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 23 januari een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 61.300 Arnhemmers. Er worden ook brieven verstuurd naar inwoners van de gemeente Westervoort (5.200) en gemeente Rozendaal (500).

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister. Op dit moment hebben 9 miljoen volwassenen dit al gedaan.”

Brieven van het Donorregister

Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl.

Inwoners in de regio Arnhem die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 23 januari. Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief.

Dit vulden inwoners van Arnhem in

Tot 1 januari 2021 vulde 53,8% van de Arnhemmers vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 50,8% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 39,8% wil geen orgaandonor worden en 9,4% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Dit vulden inwoners van Westervoort in

Tot 1 januari 2021 vulde 58,1% van de Westervoorters vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 53,9% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 34,4% wil geen orgaandonor worden en 11,7% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Dit vulden inwoners van Rozendaal in

Tot 1 januari 2021 vulde 59% van de Rozendalers vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 61,9% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 23,9% wil geen orgaandonor worden en 14,2% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Verhalen van keuzemakers

Welke keuze je maakt over het doneren van organen en weefsels, bepaal je zelf. Ook kun je je keuze altijd veranderen in het Donorregister. Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan kan het helpen om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen.

Meer weten?

Ga voor meer informatie in het Nederlands en andere talen naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt. Bel voor vragen over het Donorregister of hulp bij het invullen van je keuze naar 0900 - 821 21 66. Het Donorregister is ook bereikbaar per e-mail via het contactformulier op de website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten