Overdekte wachtruimte bij onderzoekscentrum borstkanker

Overdekte wachtruimte bij onderzoekscentrum borstkanker

Arnhem - Per 1 februari plaats Bevolkingsonderzoek Oost een overdekte wachtruimte naast het mobiele onderzoekscentrum in Arnhem. Deze wachtruimte, een zogenaamde cabin, biedt ruimte voor cliënten om overdekt te wachten. Vanwege de 1,5 meter regel is dit namelijk niet mogelijk in de wachtkamer van het mobiele onderzoekscentrum. Het mobiele onderzoekscentrum staat op het parkeerterrein aan de Rijksweg-West.

Heeft u een afspraak gemaakt, dan wordt u gevraagd om 5 minuten voor de afspraak aanwezig te zijn. Bij aankomst wordt u opgewacht door een hostess die u begeleidt

Bevolkingsonderzoek

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later

“Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere twee jaar uitnodigen.”

Gelijk aanbod

“Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.”

Meer informatie

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl

U kunt ook bellen met de informatielijn, bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via tel. 088 11 86 300.  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten