Foto:

Column: Salie

In het kader van nieuwe ervaringen opdoen wanneer er niks te beleven valt, leek het mij een goed idee mijn huis te reinigen met witte salie. Iemand had me dat aangeraden uiteraard. Je wordt niet op een dag wakker en denkt: weet je wat ik ga doen? Ik neem eens een tak gedroogde witte salie, steek de fik erin en ga dan door het huis wandelen om de boze geesten te verjagen. Tenminste, ik niet. Maar iemand heeft het ooit bedacht. Honderden jaren geleden al. Volgens Google waren het de indianen. Ik geloofde het meteen. Smudgen heet het ook wel. Dat klonk goed.

Op 1 januari was het zover. Niemand thuis, zelfs de hamster was uit logeren, dus ik kon mijn experimentele gang gaan. Op de gebruiksaanwijzing stond dat ik de stick in de hens moest zetten en dan het smeulende geheel langs de wanden moest bewegen. Van beneden naar boven, hoorde ik van mijn tipgever. Verder mocht er niemand in huis zijn (check!), moesten de luiken dicht blijven tot ik klaar was, werd ik geacht uitgebreid te douchen om me te ontdoen van opgedane negatieve energieën en daarna de ramen wagenwijd open te zetten. Ik deed het allemaal. En goed ook. Stel je voor dat ik een boze geest zou missen. Misschien kunnen ze zich wel heel klein maken. Of plat. Walm je er langs af. Zal je net zien!

Tevreden zat ik na afloop in mijn sterk riekende huis aan een welverdiend ontbijt toen de deurbel ging. Op de stoep de bovenbuurvrouw. Gelukkig nieuwjaar! In haar ogen een verontruste blik. Bij ons in de meterkast hangt een wel erg vreemde geur. Heb jij daar ook last van? vroeg ze. O, antwoordde ik, dat ben ik. Ik heb witte salie gebrand. Aha, zei ze, wacht. En ze riep naar boven. J, wil jij Liander afbellen? Het was witte salie! Even later stond ook de buurman in de deuropening. Aan zijn oor een telefoon. Nee, het is opgelost, toeterde hij, Jullie hoeven niet meer te komen. Het was witte salie .... weet ik ook niet .... witte salie, zegt ze ... de buurvrouw .... nee, die van beneden ... wierook ofzo ... begane grond ja .... Aan de andere kant van de lijn werd er een aantekening bij mijn adres gemaakt. Ik voelde het aan mijn water. Bijwerking van het smudgen zeker.

(Column van Hilde Wijnen)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden