‘Er is veel belangstelling voor katten’


<p>Manager Karin Mooijekind van Dierentehuis Arnhem en Omstreken laat zien hoe liefdevol dieren worden opgevangen.&nbsp;</p>

Manager Karin Mooijekind van Dierentehuis Arnhem en Omstreken laat zien hoe liefdevol dieren worden opgevangen. 

(Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

‘Er is veel belangstelling voor katten’

Even een raam los laten staan en de vogel is gevlogen. Nu mensen door de lockdown vaker thuis zijn, gebeurt dat wel eens. Parkiet, kanarie en agapornis zijn in mum van tijd weg. Het Dierentehuis Arnhem en Omstreken heeft ze met liefde opgevangen en de meeste dieren al kunnen herplaatsen.

Manager Karin Mooijekind merkt niet veel van een grotere vraag naar dieren nu mensen vanwege alle coronamaatregelen meer thuis werken en ze graag een dier om zich heen hebben. Hooguit dat er iets meer interesse is voor katten. Er verblijven weinig honden in het Dierentehuis. Dat is het succes van het chippen en internet. De hondeneigenaar is meestal snel teruggevonden.

Dat is een goede ontwikkeling. Al gaat het vaak genoeg fout. Dan klopt het telefoonnummer niet meer omdat de eigenaar een nieuw toestel heeft en het nummer niet heeft aangepast of verhuisd is en dat vergeet te veranderen bij de chipregistratie.

Chippen

Vaak vinden de mensen bij het dierentehuis niet de hond die ze zoeken. “Want de meeste mensen melden zich voor een lieve, leuke, kleine en gemakkelijke hond. Niet ouder dan een jaar of twee, die goed omgaat met kinderen en zich thuis voelt in de stad. Onze honden zijn echter niet de meest eenvoudige”, legt ze uit.

Er zitten in de verblijven aan de Larensteinselaan in Velp meer katten dan honden. “Dat komt omdat katten in Nederland op straat vrij rondlopen. Chippen is niet verplicht en ze zijn vaak niet goed geregistreerd”, weet Mooijekind.

In Velp kom je genoeg andere dieren tegen. Soms een gekko of een fret, vaker tamme ratten of konijnen. Dieren verblijven er sowieso twee weken, zodat de eigenaar de tijd heeft zijn huisdier op te halen. “Daarna is het dier eigendom van het asiel. Na twee weken vervalt het recht van de eigenaar.”

Zomers is de grootste drukte. Dan worden onder meer de kittens geboren. Die worden meestal snel geplaatst bij gastgezinnen. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de dieren. “Zo kun je ze beter socialiseren, op hun welzijn letten”, zegt ze.

De belangrijkste taak van het Dierentehuis Arnhem en Omstreken is het herenigen van zwerfdieren met hun eigenaar en het herplaatsen van zwerf- en afstandsdieren. Het dierentehuis opereert in negen gemeenten. Dat zijn Arnhem, Duiven, Doesburg, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar. Er zijn honderd vrijwilligers bij deze organisatie actief. Die werken overigens ook op de meldkamer en de dierenambulance.

(Tekst: Vincent Bos)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten