‘We missen wel dat clubhuisgevoel’


<p>Eigenaar Carmen van Deuren: 'We hebben een paar maanden een echt café kunnen zijn. Er is een community ontstaan. Zo leuk!'</p>

Eigenaar Carmen van Deuren: 'We hebben een paar maanden een echt café kunnen zijn. Er is een community ontstaan. Zo leuk!'

(Foto: Hilde Wijnen)

‘We missen wel dat clubhuisgevoel’

Op 22 januari bestaat ABC Libertas een jaar. Het boekencafé ging meteen vanaf het begin zo hard als een raket en heeft inmiddels een grote schare fans. Van uitbundig vieren komt uiteraard niet veel terecht. Eigenaar Carmen van Deuren geeft de moed niet op en brengt als alternatief een jubileumkrant uit. “Ik ben klaar met alles online doen. Ik wil gewoon iets fysieks.”

De personages in de stapels tweedehands boeken die ABC Libertas herbergt en verkoopt zijn de enigen die het boekencafé bevolken deze dagen. De tent zit potdicht, zelfs voor liefhebbers van coffee to go. “Lockdown is lockdown. Ik wil zo snel mogelijk weer open. Dan helpt het niet als ik de deur op een kier zet omdat ik zo nodig een paar euro’s wil verdienen” klinkt eigenaar Carmen van Deuren beslist.

De verkoop van boeken is daarom het enige wat rest. Die loopt als een tierelier. Carmen: “Mensen waarderen onze selectie. Ik kies de boeken met mijn buik. Vroeger hield ik al van antiquariaten. Ik móest altijd naar binnen, om te ruiken en te voelen. Tachtig procent van wat er in zo’n winkel staat wordt nooit meer met plezier gelezen, dat weet je. Ik wil dat ook, dacht ik steeds, maar dan dat elk boek wél ingekeken wordt, omdat ze mooi, interessant of shockerend zijn.”

Rijk wordt Carmen er niet van. De zoete broodjes gaan voor kleine prijsjes over de toonbank. “Ik ben geen handelaar. Boeken bestaan om gelezen te worden. Als ik hierheen kom om een boek in te pakken en op te sturen, verdien ik welgeteld twee euro per half uur.” Weinig inkomsten, een steunpakket dat maar niet op gang komt en het vooruitzicht dat het nog wel een poosje duurt voordat de deuren weer open mogen; alle reden om bij de pakken neer te zitten. Maar dat is niet hoe Carmen van Deuren rolt. “De situatie is klote en remt me in mijn ideeën en drive. Maar ik vind het vét leuk wat ik doe. Dat is wat ervoor zorgt dat ik de handdoek niet in de ring gooi.”

Na de eerste lockdown draaide ABC Libertas een goede zomer. Het café zat elke dag vol en wist in korte tijd een vaste groep onvermoeibare vrijwilligers en enthousiaste bezoekers aan zich te binden. “Toen we daarna weer dicht moesten, misten we dat clubhuisgevoel. Wel leuk om te merken dat er zo’n korte tijd een community is ontstaan.” Met de jubileumkrant wil Carmen laten zien dat er genoeg te vieren valt. “Boekentips, verhalen, een prijsvraag, heel precies weet ik het nog niet, maar ik heb zin om iets te maken. Het zou mooi zijn als de krant klaar is bij de heropening.”

De hoop op die nieuwe start is nog lang niet vervlogen. “Cafés zullen er altijd zijn. Die hebben een functie die niet ontbeerd kan worden. Ontmoeten, studeren, flirten, vergeten, er zijn zóveel redenen om naar het café te gaan. Ik kan er zo vijftig opnoemen!”

www.abc-libertas.nl

(tekst: Hilde Wijnen)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten