Onderzoek naar aanpak eikenprocessierups in Arnhem

Arnhem - Een groep studenten van de Wageningen Universiteit heeft vorig jaar acht weken lang in Arnhem onderzoek gedaan naar (bestrijding van) de eikenprocessierups. "Gemeenten kunnen de rups niet onderdrukken zonder hulp van mensen met tuinen."

De eikenprocessierups zorgt de laatste jaren voor veel overlast. De miljoenen brandharen die de rups bij zich draagt zorgen voor huidirritatie. "De rups is een groot probleem vanwege de vele eikenlanen die in Nederland staan, vooral wanneer er niets dan gras of landbouwgrond in de buurt is. Als er weinig biodiversiteit is, krijgen natuurlijke vijanden als mezen en sluipwespen geen kans zich te vestigen", aldus de studenten.

"Op dit moment wordt de rups bestreden met biocide en door de rupsen weg te zuigen. Vooral het wegzuigen blijkt een grote kostenpost voor gemeenten. Het biocidemiddel, genaamd Xen Tari, doodt meer dan alleen eikenprocessierupsen en is dus schadelijk voor de biodiversiteit. Maar als gemeenten zouden zorgen voor meer biodiversiteit zou de eikenprocessierups een kleiner probleem zijn. Zo'n aanpak heet natuurlijke onderdrukking."

Het onderzoek eindigt met aanbevelingen voor alle gemeenten hoe werk te maken van natuurlijke onderdrukking. "De bermen en grasvelden die gemeenten beheren zouden bijvoorbeeld anders moeten worden gemaaid. Veel eiken zouden op lange termijn vervangen moeten worden door andere bomen, nieuwe eikenlanen kunnen echt niet meer en waar het nut heeft zouden gemeenten vogelkastjes moeten ophangen. Gemeenten kunnen deze rups niet in hun eentje klein krijgen. Nederland heeft veel tuinen en 64% daarvan is versteend. Als alle tuinen vergroend zouden worden, levert dat 285.000 voetbalvelden op. Plantenrijke tuinen helpen niet alleen tegen de eikenprocessierups, maar zorgen ook voor minder wateroverlast, hittestress en méér gezellige vogels voor het keukenraam."

Voor mensen die willen meehelpen komen de studenten met tips:

  • Vervang tegels met extra groen
  • Zorg voor planten die insecten aantrekken zoals bijenbrood of vlinderstruik
  • Als je ruimte hebt, plant een appel- of kersenboom
  • Hang vogelhuisjes op, maar let op de strenge voorwaarden die vogels aan hun verblijf stellen
  • Zorg voor een insectenhotel, gericht op het zuiden
  • Kijk op mijnvogeltuin.nl voor extra tips die bij jouw tuin passen
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten