Column: Essentieel


Foto:

Column: Essentieel

Ik weet nog precies waar ik was toen ik het hoorde. Op de stoep tegenover het schoolplein. De bouwmarkt dicht? Néé! Niet de bouwmarkt! Hoe moet dat nu? Ik heb nog een stapel van anderhalve meter aan klusjes liggen! De vloer moet getegeld, de gordijnen opgehangen, de schappen aan de muur, de kozijnen geverfd en niet te vergeten die vermaledijde plinten! Ja ja, er is een afhaalservice, ik weet er alles van. Maar die is gemaakt voor mensen die weten wat ze doen. Daar hoor ik niet bij. Ik ga naar de bouwmarkt met een probleem en vraag dan daar hoe ik dat het beste op kan lossen. Zo gaat dat ongeveer: ik neem een schroef mee van huis, steek die omhoog en word vervolgens vakkundig begeleid naar de place to be. (Behalve in het weekend, want dan werkt er een verzameling mensen die er nog minder van begrijpen dan ik. Waar halen ze die vandaan? Best knap).

Soms verzin ik ook zelf wat ik nodig heb, zo kom ik aan mijn uitgebreide collectie klusaccessoires. Het vaakst daarentegen doe ik een oriëntatierondje. Dan denk ik dat ik doelgericht iets ga kopen voor een klus die ik vandaag (en geen dag later!) ga aanpakken en dan kom ik er ter plaatse, door het zien van het overweldigende aanbod, achter dat ik er geen drol van weet en maar beter terug naar huis kan gaan om me wat in te lezen voordat ik weer met dingen thuiskom die ik nodig heb om te behangen terwijl ik wil gaan stuken. Bij wijze van spreken, hè mensen, want na deze anderhalvemeter-zin lijkt het me duidelijk dat niemand er gebaat bij is wanneer ik ook maar iets ga stuken.

Anyway. Nu ik van de ergste schrik ben bijgekomen realiseer ik me dat van klussen toch niets komt als er kinderen thuis zijn. Of eentje in mijn geval. Dus kan ik meteen door naar de vakantiemodus. Weliswaar een vakantie zonder zon, waarin je toch moet werken en je nergens heen kan, maar toch, ha vakantie! Lekker n(etfl)ixen, naar de kerk gaan en oliebollen eten. Die laatsten schijnen nogal essentieel te zijn dit jaar. Ik ben benieuwd hoe dát smaakt.

(Column Hilde Wijnen)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden