Vitesse Hattrick is meer dan voetbal


Aminedinne, Adam, Stijn, Jesse, Cengiz en Alan (vlnr) hebben de BMX-baan uitgetest
Aminedinne, Adam, Stijn, Jesse, Cengiz en Alan (vlnr) hebben de BMX-baan uitgetest (Foto: Petra de Kramer )

Vitesse Hattrick is meer dan voetbal

“Snelheid maken, niet meer trappen en nu pompen met je stuur. Goed zo!”, schalmt het over het schoolplein. De beste manier om snel over de pumptrack te komen op het BMX-parcours blijkt lastiger dan verwacht. De jongens van Vitesse Hattrick kregen dinsdagmiddag een andere training dan ze gewend zijn.

Arnhem - Vitesse Hattrick draait al een aantal jaar in een aantal Arnhemse wijken. Het doel is om een geselecteerde groep kinderen van groep 5-8 op zowel sportief als op maatschappelijk gebied in beweging te brengen. Voetbal staat normaal centraal tijdens de trainingen, maar soms is er ruimte voor iets anders.

Dit keer was dat BMX-les. Er ligt deze dinsdag een BMX-baan op het schoolplein van de Parkschool in Presikhaaf. Deze baan werd afgelopen week uitgetest op 4 scholen tijdens de gymles. Na school was het de beurt aan Vitesse Hattrick.

Een korte uitleg over de fiets en het parcours, en daar gingen de jongens de baan op. Met de veiligheidshelm op en de fiets in de aanslag, konden ze namelijk niet wachten om van start te gaan. Er werd vooral geoefend in balans. Probeer maar eens zo langzaam mogelijk te fietsen over een smalle baan tussen twee latten. Of over een smalle lat rijden zonder er vanaf te vallen. De pumptrack leek een makkelijk onderdeel. Dat je daarbij juist snelheid moet maken vóór je de track opgaat en daarna met je lichaam de snelheid moet houden, dat was nog best lastig, maar de jongens leren snel.

De training werd natuurlijk afgesloten met een wedstrijdje. Wie kan er het snelst over het parcours zonder te vallen? Terwijl de een er met een noodgang overheen ging, ging de ander wat voorzichtiger de baan op. Je hoeft niet te vragen of het een leuke training was: “Het ging hard!” “Al die heuveltjes, lekker hobbelig”. “Mogen we nog een keer?”.

Volgend jaar na de Olympische Spelen komt het Wereldkampioenschap BMX naar Papendal. Totdat het zover is organiseert Sportbedrijf Arnhem allerlei activiteiten in Arnhem die met BMX te maken hebben. De pumptrack is aangeschaft met een bijdrage van de Provincie en het Papendal Pumptrack Fonds: een baan van 32 meter, BMX-fietsen en beschermingsmiddelen. Leerlingen van de Ommezwaai, Jozef Sarto, Parkschool en de Werf mochten de BMX-baan als eerste testen.

Mark Debets van Sportbedrijf Arnhem: “De bedoeling is dat we het komende jaar tenminste 30 basisscholen gaan bezoeken met deze pumptrack om zo kinderen te laten bewegen en kennis te laten maken met de BMX-sport. We zijn natuurlijk afhankelijk hoe het gaat met corona en of we alle plannen kunnen uitvoeren. Het idee is in ieder geval om ook een dikke-bandenrace en pumptrackwedstrijden te organiseren plus Urban at the station, activiteiten rondom het centraal station.”

www.sportinarnhem.nl

Petra de Kramer - Sportbedrijf Arnhem

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden