Lezing: ‘Het begrip kunst door de eeuwen heen’

Lezing: ‘Het begrip kunst door de eeuwen heen’

Velp - Peter Zuidema verzorgt woensdag 9 december een lezing getiteld 'Het begrip kunst door de eeuwen heen: van Plato tot Danto'. De lezing is uitsluitend online te volgen en is van 20.00 tot 21.30 uur. Aanmelden via bestel@eenpassievoorboeken.nl. Uiterlijk een uur voor de lezing ontvangt u een e-mail met daarin een link waarmee u de lezing kunt volgen. Van huis uit kunt u vragen stellen per e-mail, whats-app of sms.

De lezing is onderdeel van de lezingencyclus 'Van buurtgenoten voor buurtgenoten', georganiseerd door stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter.Jansen & de Feijter.

Plato was één van de eersten in de westerse filosofie die zich afvroeg wat kunst is. Hij kwam tot de functionele definitie ‘kunst is imitatie van de werkelijkheid’. Pas 2000 jaar later hebben de Verlichtingsfilosofen Baumgarten en Kant deze vraag anders beantwoord. Kunst moest voor hen te maken hebben met het ervaren van schoonheid. Zij waren zo de filosofische wegbereiders voor de Romantiek.

Met de introductie van de fotografie en de komst van de abstracte kunst en in het bijzonder Dada en Pop art zijn er geheel andere definities geformuleerd. Kunst hoefde niet meer de werkelijkheid te imiteren of mooi te zijn. Eén definitie bekijkt een kunstwerk of kunstenaar vanuit historisch perspectief om de vraag te beantwoorden of iets kunst is. De ander bekijkt de vraag vanuit een institutioneel perspectief: kunst is wat de kunstgemeenschap als kunst bestempeld. De hedendaagse filosoof Danto concludeerde op basis van deze laatste definitie dat dus alles kunst is. In de lezing wordt een historische tocht beschreven langs de diverse kunstbegrippen in de esthetiek en de inspiratiebron van die begrippen vanuit de kunsten.

www.eenpassievoorboeken.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden