Arnhem gaststad voor campagne Orange the World


<p>Arnhem is dit jaar de Nederlandse gaststad voor de campagne Orange the World: zeg NEE tegen geweld tegen vrouwen.&nbsp;</p>

Arnhem is dit jaar de Nederlandse gaststad voor de campagne Orange the World: zeg NEE tegen geweld tegen vrouwen. 

(Foto: Rinus Baak)

Arnhem gaststad voor campagne Orange the World

Arnhem - Minister Kaag, minister Van Engelshoven en burgemeester Marcouch geven woensdag 25 november om 19.00 uur de aftrap voor Orange the World. Dat doen zij met een video vanuit Arnhem dat dit jaar de Nederlandse gaststad is voor de campagne, waarmee we NEE zeggen tegen geweld tegen vrouwen.

De campagne duurt tot en met 10 december en meer dan 100 landen doen er aan mee. In Arnhem kleuren vanaf woensdag de iconen oranje, waaronder de John Frostbrug, de fontein op de Markt en het Stadhuis. Daarnaast hangen in de stad op veel plekken vlaggen om dit belangrijke thema extra kracht bij te zetten.

Burgemeester Ahmed Marcouch: "Ik gun elk meisje dat zij kan uitgroeien tot een sterke en trotse vrouw. Daarom vind ik het zo vreselijk wanneer intimidatie en mishandeling de baas worden in huis en op straat. Het letsel verwondt, en de chronische stress verlamt."

Marcouch vervolgt: "Geweld tegen vrouwen verdient alle aandacht, want elke dag dat vrouwen dit meemaken, wordt een dag van hun leven afgenomen. Wij moeten helpen de stilte te doorbreken, de agressor te stoppen, zodat slachtoffers weer écht kunnen gaan leven. Daarom kleurt Arnhem oranje en zeggen we tegen de slachtoffers: wij zien jou, we zijn er voor jullie."

Meld als geweld jou overkomt, of als je het ziet. Bel Veilig Thuis op 0800-2000. Is het acuut? Bel 112.

Webinar: hoe voorkomen we geweld tegen vrouwen?

Woensdag start de campagne met een webinar om 18.30 uur. Marit Maij (voorzitter UN Women) en Marije Cornelissen (directeur UN Women Nederland) vertellen over de achtergrond van de campagne Orange the World, zowel nationaal en internationaal. Vervolgens is om 19.00 uur de officiële start van de campagne met een video van minister Kaag, minister Van Engelshoven en burgemeester Marcouch. Daarna is er om 19.10 uur een verdiepend gesprek met onder andere Minister Van Engelshoven en wethouder Roeland van der Zee. Zij praten onder begeleiding van Marit Maij over de vraag: hoe voorkomen we geweld tegen vrouwen en hoe melden we geweld tegen vrouwen?

De webinar kan door iedereen die geïnteresseerd is worden gevolgd via https://vimeo.com/481632009. Via de chatfunctie is het mogelijk om vragen te stellen.

Online- en postercampagne

Deze week start zowel een videocampagne online en een postercampagne met onder andere burgemeester Marcouch en ervaringsdeskundigen op het gebied van geweld en een ex-pleger. Deze video's zijn gericht op ervaringsverhalen: hoe kun je als buitenstaander de cirkel van geweld proberen te doorbreken? Bij wie kun je terecht als je slachtoffer bent van geweld? De video's worden in de campagneperiode verspreid op de socialmediakanalen van gemeente Arnhem.

Kunsttentoonstelling

Vrouwenrechtenorganisaties Zonta en de Soroptimisten zetten zich ook actief in om aandacht te krijgen voor geweld tegen vrouwen. Zij organiseren gedurende de campagneperiode een tentoonstelling op het Audrey Hepburnplein. Daarnaast toont Focus op 8 december een filmvoorstelling die gaat over (huiselijk) geweld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden