Revalidatie na Niet Aangeboren Hersenletsel


<p>Willy Zock.&nbsp;&nbsp;</p>

Willy Zock.  

(Foto: Conny van den Bor)

Revalidatie na Niet Aangeboren Hersenletsel

Arnhem - Willy Zock (65) uit Duiven is een aanpakker. Dus toen de rechterkant van haar hoofd vijf jaar geleden opeens heel erg pijn ging doen, ging ze maar eens vroeg naar bed. Pas drie weken later werd een herseninfarct geconstateerd. Willy is een ‘met mij is niks aan de hand’ type. Daarom volgde er na de ontdekking van het infarct geen revalidatie, terwijl ze op haar werk nog amper kon functioneren. Pas toen een collega haar op revalidatie wees, ging dat balletje rollen.

Bij Klimmendaal in Arnhem leerde Willy opnieuw wandelen en fietsen. Ze ging weer aan het werk en kwam daar een kennis tegen die bij het Regionaal Expertise Centrum (REC) van zorgorganisatie Siza in Arnhem werkt. In dat centrum leren mensen met niet aangeboren hersenletsel omgaan met hun beperkingen, via de behandelmethode van Hersenz. Want leren omgaan met je beperkingen is het allermoeilijkste, maar ook het allermooiste ‘proces’, merkte Willy toen ze de stap naar het REC in Arnhem had gewaagd.

‘’Als je hersenletsel oploopt, is niks meer hetzelfde. Alles kost veel meer energie, je gaat anders met je emoties om, je moet leren accepteren dat je minder kunt dan voorheen. Bij het REC volg je allerlei modules, zoals leren omgaan met veranderingen. En echt, alles wat ik nu bij het REC leer doet me zo goed, eigenlijk ben ik nu mijn hele leven aan het verwerken.’’

Nieuwe kans

Want het praktische deel van hersenletsel is één ding, maar door de hulp van het REC krijgt Willy vooral inzicht in haar eigen kunnen. “Ik was mezelf constant aan het overschreeuwen. Door de hulp van het REC snap ik nu waar mijn gedrag vandaan kom. In die zin is mijn hersenletsel een cadeautje, een kans om het anders te doen.”

Wilt u meer informatie over de behandeling van hersenletsel? Op dinsdag 1 en woensdag 2 december is er van 18.00 tot 20.30 uur een informatieavond in het REC, Jachthoornlaan 1 in Arnhem. Inschrijven kan via ine.peters@siza.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden