[aangeboden door VCA] Ook in coronatijd kun je je VCA certificaat halen


Foto:
aangeboden door VCA

Ook in coronatijd kun je je VCA certificaat halen

De Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) is sinds de start in 1994 uitgegroeid tot een belangrijke certificering op het gebied van veiligheid op de werkvloer. VCA-certificering wordt steeds vaker geëist door opdrachtgevers en bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Bedrijven en personeel kunnen ermee aantonen dat ze werken met basiskennis van en oog voor veiligheid, gezondheid en milieu. VCA-cursussen behoren dan ook tot de meest veelgevraagde veiligheidsopleidingen. Maar ook op de cursuswereld hadden de maatregelen tegen het coronavirus grote impact. Cursusaanbieder VCANederland, die onder meer als mogelijke locatie voor het volgen van de cursus VCA Arnhem aanbiedt, heeft daar inmiddels een weg in gevonden. Hierdoor is het ook weer mogelijk om klassikaal op een veilige manier je VCA-diploma te halen in coronatijd.

Het liefst klassikaal

Hoewel VCANederland gedurende de gehele coronacrisis de VCA-cursus als e-learning is blijven aanbieden, heeft het bedrijf gemerkt dat veel vakmensen in risicoberoepen de cursus het liefst in groepsverband volgen. “Dat blijft voor veel mensen toch de manier die het meest effectief is om het VCA-diploma te behalen”, zegt VCANederland’s Jeroen den Otter. “Cursisten hebben dan de mogelijkheid om te sparren met elkaar en de trainer en gelijk inspelen op vragen en onduidelijkheden. Ook kunnen we dan cursussen aanpassen op een bedrijf als personeel in groepsverband de cursus volgt. Dat biedt meerwaarde.”

Veilig met de coronamaatregelen

VCANederland houdt op zijn cursuslocaties uiteraard rekening met de coronamaatregelen van de regering en het RIVM. “Daarnaast werken we ook met het coronaprotocol van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Wij doen er letterlijk alles aan om tijdens lessen en examens de verplichte anderhalve meter afstand ook echt te bewaren. Onze leslokalen, lesmaterialen en verdere voorzieningen worden op tijd gedesinfecteerd en ook voor het gebruik van de catering- en toiletfaciliteiten hebben we regels ingevoerd. Cursisten kunnen dus met een gerust hart naar de cursus of het examen komen.”

Omboeken bij gezondheidsklachten

Uiteraard wil VCANederland COVID-19 graag buiten de deur houden zonder ingeschreven cursisten met klachten te ‘straffen’. Daarom werkt men met een omboekgarantie voor deelnemers met klachten die lijken op COVID-19. “Een deelnemer die zich niet fit voelt, kan zich tot 24 uur voor de start van de cursus afmelden”, vertelt Den Otter. “We verplaatsen de cursus dan zonder meerkosten naar een ander moment en mogelijk een andere locatie.” Cursisten moeten in de ogen van Den Otter wél verantwoordelijkheid nemen. “Als mensen symptomen hebben, moeten ze daar ook eerlijk melding van maken. We behouden ons het recht voor om iemand die ter plekke toch symptomen lijkt te vertonen niet toe te laten.”

Klassikale online cursus

Voor mensen die zich graag online willen voorbereiden op het VCA-examen, maar het wél fijn vinden om daarbij te kunnen sparren met medecursisten en een trainer heeft VCANederland een nieuwe VCA cursus online. Deze cursusvorm noemt VCANederland de VCA Online Cursus Virtual Classroom. “Cursisten volgen daarbij online de klassikale VCA-cursus”, zegt Den Otter. “Die bestaat uit twee online groepslessen waar mensen zich thuis op kunnen voorbereiden. Tijdens de groepsles in een ‘digitaal klaslokaal’ gebruiken we kennisclips en kunnen deelnemers direct vragen stellen aan de trainer. Daarnaast heeft men ook toegang tot een digitale leeromgeving.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden