Op ontdekkingsreis met trolleybus 3


<p>Hans Jungerius neemt luisteraars mee op ontdekkingsreis in eigen stad. (Eigen foto)</p>

Hans Jungerius neemt luisteraars mee op ontdekkingsreis in eigen stad. (Eigen foto)

(Foto: )

Op ontdekkingsreis met trolleybus 3

Thuiswerken, zo min mogelijk uitjes, nauwelijks op vakantie, valt er eigenlijk nog wel wat avontuur te beleven? Volgens de Arnhemse ontdekkingsreiziger Hans Jungerius wel. In opdracht van architectuurplatform Casa reist hij met buslijn 3 van ‘t Duifje naar Burgers’ Zoo. Van zijn wederwaardigheden doet hij verslag in de podcastserie TrolleyTour van Zuid naar Noord.

Hilde Wijnen

ARNHEM - “De toeristische blik, die vind ik interessant. Op vakantie slaan mensen elk steegje in, maar dat kun je natuurlijk ook in je eigen woonplaats doen. Voor Museum Arnhem maakte ik ooit stadswandelingen. Die werden helemaal volgeboekt door Arnhemmers. Nooit geweten dat dit hier was, hoorde ik dan. En dan ondertussen wel Florence uit je hoofd kennen!” 

Ontdekkingsreiziger Hans Jungerius heeft het hart op de tong. Dat hoor je terug in de podcastserie TrolleyTour van Zuid naar Noord. Met tomeloze nieuwsgierigheid, humor en een scherp oog voor plekken die interessanter zijn dan ze op het eerste gezicht lijken, leidt Jungerius de luisteraar door de straten waarlangs trolleybus 3 rijdt. Dat doet hij te voet. “Met de bus gaat het zo snel dat je amper iets kunt vertellen.”

De Gedeelde Stad

Het idee voor de podcast komt uit de koker van Ton Schulte, artistiek directeur van Casa, het Arnhemse centrum voor stedelijke en landschappelijke ontwikkeling. Het architectuurplatform onderzoekt dit jaar het thema De Gedeelde Stad en nodigde Jungerius uit om mee te werken. 

“Eigenlijk wilden we alle trolleybussen doen, maar dat bleek een beetje bewerkelijk. Hopelijk komen die andere buslijnen ook nog een keer aan bod. Die van Schuytgraaf naar Presikhaaf bijvoorbeeld: te gek! Die moet eigenlijk ook écht.”

Onbekende plekken

Jungerius houdt zich al ruim twintig jaar bezig met ruimtelijke ordening. Hij is bovendien een van de initiatiefnemers van Buitenplaats Koningsweg, was mede-oprichter van Showroom Arnhem en heeft een voorliefde voor plekken waar mensen niet zo snel naartoe gaan.

“Ik had dat als kind al. Met mijn ouders ging ik vroeger bij mijn opa en oma langs in Rotterdam. Mijn vader kreeg er al gauw genoeg van om in dat kleine flatje te zitten en nam me mee naar de haven. Geweldig vond ik dat. Veel later heb ik de kunstacademie gedaan. Ik dacht: ik kan foto’s maken van al die toffe plekken en dan komt het in een galerie te hangen en dat is het dan. Maar ik kan er ook mensen mee naartoe nemen.”

Verhaal zit overal

Aan de achterkant van gebouwen, bij rotondes, in voortuinen of buurtwinkelcentra, een verhaal kan zich overal verschuilen. Je hoeft het alleen maar te vinden, zo leren we in de podcast. 

De eerste twee afleveringen staan online. De derde is in de maak en zal te beluisteren zijn vanaf vrijdag 27 november. 

Voordat het zover is, vertoeft Jungerius kort op Terschelling. “Ik scharrel een beetje door de duinen en wandel langs het strand, maar ik vind het toch wel weer fijn als ik op een bunker stuit. Het is allebei belangrijk. Voor mij is het niet of-of, maar en-en.”

www.casa-arnhem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden