<p>Dierenverzorger Eric voert de zeekoeien, moeder en zoon.&nbsp;</p>

Dierenverzorger Eric voert de zeekoeien, moeder en zoon. 

(Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

Corona: gesloten deuren

Arnhem - “Dit moet toch niet te lang gaan duren.” Directeur Jos van den Mosselaar van het Watermuseum in Arnhem geeft aan dat de jongste coronamaatregelen opnieuw een tegenvaller zijn. Al was hij erop voorbereid dat het kabinet zou komen met de sluiting van twee weken van onder meer musea.

Het neemt niet weg dat de maatregel hem rauw op het dak valt. Het is bovendien opnieuw een financiële aderlating. Al heeft hij uiteraard een beroep gedaan op de financiële regelingen die het kabinet voor de getroffen sectoren heeft ingesteld.

“We hebben dit jaar al 21.000 bezoekers minder geteld dan in andere jaren. Over heel 2019 zijn 65.000 mensen in het Watermuseum geweest. We hebben veel minder schoolklassen op bezoek gekregen. Dat komt omdat de leerlingen niet per bus mogen reizen”, zegt Jos van den Mosselaar.

Klussen

Voor het Watermuseum is november doorgaans geen drukke maand. In dat opzicht is het een voordeel dat de tweede opgelegde sluiting van dit jaar in deze periode valt. “We hopen rond de kerst zeker open te zijn. Dat is voor ons altijd een drukke periode. We moeten het echt van de vakanties en de weekenden hebben.”

“Het wordt er niet gezelliger op”, geeft hij aan. Zo mogen de escaperooms al langer niet gebruikt worden vanwege de coronaregels.

Vanaf 2013 schrijft het Watermuseum zwarte cijfers. Geld dat onder meer wordt geïnvesteerd in onderhoudswerkzaamheden. Het museum kende al eenrichtingsverkeer en een aparte in- en uitgang. Nu worden klussen gedaan waar anders het publiek enige hinder van ondervindt. Een van de klussen is het opknappen van de vloer.

Burgers’ Zoo

Alleen de intelligente dieren als olifanten en mensapen merken dat er deze weken minder publiek naar Burgers’s Zoo komt. Maar al snel gaan ze over tot de orde van de dag: voedsel zoeken en rivalen op afstand houden, zegt woordvoerder Bas Lukkenaar van de Arnhemse dierentuin.

Hij vindt het jammer dat de dierentuinen twee weken dicht moeten vanwege corona maar heeft er ook alle begrip voor. “We respecteren het grotere maatschappelijk belang. Dat gaat nu boven het individueel belang. De gang van zaken in de dierentuin gaat gewoon door zoals de dagelijkse verzorging van de dieren.”

Burgers’ Zoo had de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. De horeca is al langer dicht. Het aantal dagelijkse bezoekers was teruggebracht.

“We zijn gelukkig een financieel gezond bedrijf. We kunnen wel wat hebben. We hebben de buffer juist om te kunnen investeren, omdat je continu wil blijven vernieuwen. Daarop teren we nu in. Maar het hele land zit nu in deze lastige periode.”

Op de laatste dag van openstelling kwamen veel mensen nog snel even kijken naar de dieren. Niet zoveel als in de topdagen omdat het aantal bezoekers vanwege corona al teruggebracht was.

(Tekst: Vincent Bos)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden