Foto: Michele Giebing

Leerlingen maken kennis met circulaire economie

Arnhem - Hoe krijg je leerlingen enthousiast voor circulair ondernemen? Op de Arnhemse vmbo-school het Maarten van Rossem maakten middels de module ‘NO WASTE’ 1e en 2e jaars leerlingen op een praktische manier kennis met verschillende aspecten van de circulaire economie.

Vrijdag 13 november wordt de module afgesloten in het digitale bijzijn van wethouder Jan van Dellen. “Ik vond het hartstikke leuk! Producten uit de circulaire economie moeten wat mij betreft goedkoper worden”, zegt een van de leerlingen. Welke leerling de vraag ook krijgt, het antwoord is steevast positief.

Sinds begin van dit schooljaar volgden 14 leerlingen de module ‘NO WASTE’. Docenten Belinda Brouwers en Gini Manting: “Vmbo-leerlingen komen niet tot nauwelijks in aanraking met de innovatieve werkomgevingen uit de circulaire economie. Deze toekomstgerichte werkomgeving is ook voor de vmbo-leerling van belang en werkgevers staan klaar om deze leerlingen te ontmoeten.”

Koffiedik uit de wijk

Zo kregen de leerlingen een rondleiding bij de oesterzwammenkwekerij DAZO in het Arnhemse Spijkerkwartier. Deze kweker haalt het koffiedik op uit de wijk en produceert daarmee oesterzwammen, die vervolgens weer worden afgenomen door lokale ondernemers. De leerlingen gingen ook zelf aan de slag met het maken van zogenaamde ‘zwamdozen’. Oftewel, growkits waarmee de leerlingen zelf koffieafval kunnen omzetten in verse zwammen. In een echte kookstudio (eveneens in het Spijkerkwartier) kregen de leerlingen een kookclinic met oesterzwammen. Maar ook maakten de leerlingen kennis met De Kansenmakers (die leerlingen met bedrijven verbinden) en met de rol van de Omgevingsdienst.

Gezamenlijk initiatief

‘NO WASTE’ is een initiatief van ondernemers van Rotary Arnhem, onderwijsprofessionals en de gemeente Arnhem. Met de module willen zij het thema circulair ondernemen op een praktische manier onder de aandacht brengen van leerlingen. Naast het onderdeel ‘oesterzwammen kweken op koffiedik’ bestaat het programma uit modules over mode, energieverbruik, de mobiele telefoon en de plastic soep.

Expeditie You!

Het Maarten van Rossem is de eerste school die het programma ‘NO WASTE’ heeft geadopteerd. De school ziet het programma als een kans voor de talentontwikkeling van leerlingen. Sowieso heeft de school hier veel aandacht voor. Zo werken leerlingen iedere maandag of vrijdag aan een activiteit. Ook wel ‘Expeditie You!’ genoemd. De activiteiten variëren van ‘trampoline masters’, dans, rap, restaurant skills tot circulair ondernemen.

NO WASTE-certificaat

Vrijdag 13 november wordt de module met een feestelijk tintje afgesloten. De deelnemende leerlingen ontvangen dan uit handen van wethouder Jan van Dellen een NO WASTE-certificaat. Vanwege de coronamaatregelen zal de wethouder via een live verbinding aanwezig zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden