<p>De oogst uit de moestuin wordt bij Vitakids meteen gebruikt voor de maaltijd.&nbsp;</p>

De oogst uit de moestuin wordt bij Vitakids meteen gebruikt voor de maaltijd. 

(Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)

Heksensoep komt uit de moestuin

Iets eten wat je misschien niet eerder geproefd hebt. Voor de kinderen is dat spannend en uitdagend. En een heksensoep maak je ook niet elke dag. Het kan in de Moestuin op de Buurtakker. in Malburgen dankzij de stichting Vitanos. De kookworkshop valt bij de kinderen in de smaak.

Gehuld in warme jas en met dichte schoenen gaan elf kinderen deze natte woensdag de moestuin in. Op de Buurtakker worden groenten, kruiden en bloemen geteeld. Bas Roodbergen vertelt er de jongeren van alles over. Hij legt uit hoe de moestuin werkt, wat er groeit en bloeit. Ze kijken goed rond. Dan weten ze meteen wat ze zo dadelijk gaan oogsten en van welke groeten en kruiden deze keer de gerechten worden gemaakt.

“Het gaat ook om bewustwording. Kinderen leren dat een wortel uit de grond komt”, stelt Noortje Verhoeven van Vitanos. De activiteiten voor de jongste doelgroep hebben de naam Vitakids gekregen.

Aubergine als pizzabodem

“Maar we kijken ook naar de bloemen en de beestjes die je in de natuur tegenkomt”, gaat ze verder. “Wat het eten betreft moeten de kinderen groenten proeven die ze misschien nog nooit gekregen hebben. Iedereen moet een hap nemen en doorslikken. We maken met de courgetten een heksensoep en de kleine houtoven gebruiken we om er een gezonde pizza in te bakken met aubergines als bodem.”

Doorgaans eten de ouders een hapje mee. Dat is wel zo gezellig. Maar in deze coronatijden is alles anders. Door de overheid is de groepsgrootte ingeperkt. Daarom blijven de ouders deze keer thuis. De kinderen krijgen wel een proeverij voor het thuisfront mee. Zo krijgen de ouders toch mee wat hun kinderen hebben opgestoken van deze leerzame en zeker leuke ochtend in de moestuin.

De kookworkshop voor kinderen is een van de vele activiteiten van Vitanos, de stichting die begin 2018 het levenslicht zag. De organisatie wil bewoners in Arnhem stimuleren en ondersteunen om gezond en vitaal te worden of te blijven en actief te zijn in wijk of buurt.

“Met onder meer de eettafel als bindmiddel”, stelt Noortje Verhoeven. “We willen mensen uit hun sociaal isolement halen. De activiteiten zijn toegespitst op een gezonde leefstijl, laaggeletterdheid, inclusie. Het zijn activiteiten door heel Arnhem.”

Zo organiseert Vitanos wijkdiners, kookworkshops voor specifieke doelgroepen, zijn activiteiten op ouderen gericht en op sociale cohesie. Samen koken en samen eten is er een voorbeeld van.

Samenwerkingspartners

De cursus koken binnen je budget zou binnenkort van start gaan. Zou, want ook hier gooit corona roet in het eten omdat restaurants de deuren van het kabinet moesten sluiten.

“We werken daarbij samen met een groot aantal partners. Dat zijn er te veel om op te noemen. De rode draad bij de activiteiten is een gezonde leefstijl”, aldus Noortje Verhoeven.

(Tekst: Vincent Bos)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden