<p>Bronsgieter Yakov Sala (l) met fotograaf Otto Kalkhoven.</p>

Bronsgieter Yakov Sala (l) met fotograaf Otto Kalkhoven.

(Foto: Kalkhoven fotografie)

Arnhemse bronsgieter geportretteerd

Arnhem - Bronsgieter Yakov Sala nam onlangs - op gepaste afstand - het exemplaar van het boek 'Man & Werkplaats - 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap' in ontvangst. In het boek worden Sala die een bronsgieterij heeft in Arnhem en nog 29 andere mannen geportretteerd.

Fotograaf Otto Kalkhoven is het hele land doorgereden op zoek naar mannen en hun werkplaats. Van een garage vol keurig gesorteerd gereedschap, een verstopte schuur met een gepoetste Oldtimer tot een zelfgebouwd vliegtuig in een loods. Al jaren hebben werkplaatsen en het verhaal erachter Kalkhoven in zijn greep. Hij kwam in contact met Yakov Sala die een bronsgieterij in Arnhem-Noord heeft.

Sala “Brons gieten is een bijzonder en prachtig ambacht, ik kan mezelf er helemaal in verliezen. Het is mijn werk en mijn hobby en slokt veel uren op, maar het brengt me ook heel veel. Ik kan van bijna elk origineel beeld of object één of meerdere kopieën in brons gieten. Of het nou van was, klei, hout, leer, aluminium of steen gemaakt is. De procedure is bewerkelijk en bij alle handelingen moet je goed opletten. Alles is gericht op het vervaardigen van een mooie, vrij exacte kopie van goede kwaliteit.”

Het boek 'Man & Werkplaats – 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap' bevat 30 interviews met ruim 350 foto’s met bijschriften, en is verkrijgbaar in de (online)boekhandel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden