Driedelig filmprogramma rond thema verzoening

Arnhem - Focus Filmtheater en Museum Arnhem slaan de handen ineen voor Living, Forgiving, Remembering, een driedelig filmprogramma in Focus op 27 oktober, 24 november en 12 januari rondom het thema ‘verzoening’.

Te zien zijn: het onderzoekende 'Theatre of War' door de Argentijnse kunstenaar Lola Arias, het Libanese 'The Insult' waarin een incident tussen twee mannen leidt tot een zaak van nationaal belang, en 'A Haunting History' over een jonge Zuid-Soedanese advocaat met een missie: duurzame vrede met de wet als ware gids.

Bij elke film is er een inleiding of nagesprek met een aansprekende gast. Dit programma vindt plaats in het kader van de gelijknamige tentoonstelling die nu in De Kerk, Museum Arnhem te zien is.

Programma

Dinsdag 27 oktober, 19.00 uur Theatre of War

Drie Argentijnen en drie Britten gaan de confrontatie aan met zichzelf, elkaar en de oorlog die hen bindt: de Malvinas-/Falklandoorlog. Het uitgesproken artificiële en zelfbewuste karakter van Theatre of War door de Argentijnse kunstenaar en filmmaker Lola Arias plaatst ook de kijker in een onderzoekende houding. Wat doet oorlog met een mensenleven? Hoe geef je vorm aan herinneringen en hoe draag je die herinneringen over aan de ander?

Gasten: Vooraf vertelt curator Mirjam Westen kort iets over de tentoonstelling in De Kerk. Na de film is er een zaalgesprek met Mart de Kruif, voormalig luitenant-generaal in de Koninklijke Landmacht die van 2011 tot 2016 commandant landstrijdkrachten was.

Dinsdag 24 november, 19.00 uur The Insult

In The Insult leidt een incident tussen twee mannen tot een zaak van nationaal belang waarin de Libanese burgeroorlog een schaduw op de hedendaagse maatschappij werpt.

Gast: Inleiding door van Geert Corsten, voormalig president van de Hoge Raad en voormalig voorzitter van Stichting War Requiem Bridge to the Future.

Dinsdag 12 januari 19.00 uur A Haunting History

Na zijn studie in Engeland keert de jonge, ambitieuze advocaat Anuol terug naar zijn geboorteland Zuid-Soedan. Achtervolgd door het traumatische oorlogsgeweld dat hem als kind trof, stort hij zich op zijn missie dat de wet de enige ware gids is om duurzame vrede in het land te brengen. Zal Anuol’s ideaal van rechtvaardigheid ooit werkelijkheid worden?

Gast: Na de film een zaalgesprek met Ilse van Velzen, een van de regisseurs.

www.focusarnhem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden