<p>Rosie Nicoll (l) portretteerde buurtgenoot Henk in park Sacre Coeur.</p>

Rosie Nicoll (l) portretteerde buurtgenoot Henk in park Sacre Coeur.

(Foto: Hilde Wijnen)

De kinderen van park Sacre Coeur

Arnhm - De Plattenburgse kunstenares Rosie Nicoll maakte de afgelopen maanden olieverfportretjes van de mensen die ze dagelijks treft in park Sacre Coeur tijdens het uitlaten van haar hond. Sinds 7 oktober is het resultaat, de expositie De kinderen van Sacre Coeur, te bewonderen in het T-Huis in Park Presikhaaf.

Het T-Huis in Park Presikhaaf is een bijzondere plek. En al helemaal voor een expositie. Het voormalige stationsgebouw is gemaakt van glas. Kunstenaar Rosie Nicoll maakte daarom speciaal voor deze ongewone locatie lichtgewicht portretten op karton. De olieverfschilderijtjes hangen bij gebrek aan muren aan de grote betonnen palen die het blauwe koepeldak van het theehuis ondersteunen. De Plattenburgse portretteerde tien buurtbewoners. “Fascinerend vind ik ze, de mensen die je elke dag tegenkomt. Je kent elkaar niet echt, maar je bent toch in elkaars leven verweven”, verklaart ze.

Heilig Hart

Tom is een van die dagelijkse passanten. Hij woont in Tuinstede, is vrijwilliger bij de dak- en thuislozenopvang en komt dagelijks in park Sacre Coeur, net als tal van buurtgenoten. “Ik ken 90 procent van de mensen die er wandelen”, vertelt de spraakwaterval. “Als er iemand wegvalt, dan denk ik meteen: verrek, ik mis die en die! Iedereen die hier komt, hóórt gewoon bij het park.”
Rosie Nicoll: “De mensen die ik geportretteerd heb, kennen elkaar allemaal. Het park is een ontmoetingsplaats, zeker in coronatijd. Sacre Coeur betekent ook Heilig Hart. Het heeft iets beschermends, iets geborgens. Ik vind het wel mooi.”

Door het maken van de portretten is de kunstenares veel te weten gekomen over haar buurtgenoten. “De schilderijen zijn een goed excuus om met de mensen in gesprek te gaan. De een vertelt veel, de ander weinig, maar achter elk persoon gaat een heel leven schuil. Die verhalen neem ik mee als ik ga schilderen.” Tom: “Sommige mensen staan er wat soberder op dan ik ze ken. De schilderijen gaan wel echt over de persoon. Je kunt aan de smoeltjes zien wat ze hebben meegemaakt.”

Talent

En dat is soms erg verrassend. Zo bleek voormalig vliegtuigmonteur Henk over een onvermoed talent te beschikken. Rosie: “Henk heeft vroeger getekend. Waanzinnig mooi! Dat vind ik nou zo bijzonder. Rijdt er zomaar een enorm talent rond in het park!” Henk laat zijn vroegere tekeningen zien op zijn telefoon. “Moet je nou kijken, wat een juweeltjes!” straalt Rosie. “De volgende tentoonstelling in het T-Huis is van jou, hoor Henk!”

De expositie De kinderen van Sacre Coeur kan nog tot eind november bezocht worden met inachtneming van de coronaregels van het T-Huis. De kunstwerken zijn bovendien te bezichtigen in gezelschap van de kunstenares. Neem daarvoor contact op met Rosie Nicoll via info@rosienicoll.nl.

www.t-huisarnhem.nl, www.rosienicoll.nl

(tekst: Hilde Wijnen)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden