<p>Vlnr de bewoners van huisnummer 41 (Jeannette en Willem) en huisnummer 43 (Amanda en Jos).&nbsp;</p>

Vlnr de bewoners van huisnummer 41 (Jeannette en Willem) en huisnummer 43 (Amanda en Jos). 

(Foto:)

Buurtactie succesvol: AED in openbare ruimte

Arnhem - In de Arnhemse wijk De Laar-West hangt in de Schijndelstraat tussen de huisnummers 41 en 43 sinds kort een AED. Wijkbewoners hebben, via het platform BuurtAED van de Hartstichting, gedoneerd voor de aanschaf van een AED. “De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen twee weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen”, aldus de initiatiefnemers Willem en Jeannette Heerschop.

“Wij hebben al jaren een AED in huis, die we, als we een oproep krijgen van de meldkamer, meenemen naar het slachtoffer. Deze AED was aan vervanging toe. We zijn de actie voor een AED met buitenkast gestart, zodat wijkbewoners geholpen kunnen worden met een AED, ook als wij niet thuis zijn.”

“Super dat de hele wijk zo enthousiast reageerde op onze oproep. De AED, die nu 24/7 beschikbaar is voor alle burgerhulpverleners, kan in de wijk het verschil maken in geval van nood.”

Elk week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en de AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

“Wij zijn beide reanimatie-instructeur. Regelmatig horen we van onze cursisten dat ze blij zijn met hun vaardigheden omdat ze iemand hebben kunnen helpen, zeker als ze gebruik hebben kunnen maken van een AED die in de buurt hing.”

“We nodigen buurtgenoten uit om een keertje langs te komen om te kijken hoe deze kast werkt en welk type AED er in zit. Op deze manier voorkom je verrassingen als je een oproep krijgt. Als je meer wil weten over de kast, de AED of het oproepsysteem, bel dan gerust even aan op numme 41.“

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn.

Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl of op www.hot-ehbo.nl/reanimatiecursus-arnhem/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden