<p>Drie kinderen met de tijdcapsule met daarin hun duurzame wensen. over De capsule wordt over 15 jaar opgegraven om te kijken welke wensen zijn uitgekomen.&nbsp;</p>

Drie kinderen met de tijdcapsule met daarin hun duurzame wensen. over De capsule wordt over 15 jaar opgegraven om te kijken welke wensen zijn uitgekomen. 

(Foto: Slim Opgewekt Scholen )

Verduurzaming Montessori Kindcentrum

Westervoort – Het Montessori kindcentrum in Westervoort van scholenstichting Liemers Novum mag zich vanaf nu stroom neutraal noemen. Samen met verduurzamingspartner Slim Opgewekt Scholen zijn er inmiddels 67 zonnepanelen geplaatst. De school gaat 16.468 kilo Wattuur opwekken met duurzame energie van de zon. Hiermee zouden gemiddeld 6 huizen een jaar lang van stroom kunnen voorzien.

Samen met de nieuwe energiezuinige ledverlichting zorgt het voor een jaarlijkse besparing van ruim 12.619 kg CO2. Maar het is niet bij technische verduurzaming gebleven. Net als 15 andere scholen van Liemers Novum worden de leerlingen meegenomen in een educatief bewustmakingsprogramma over duurzaamheid genaamd het Wattsons lab.

“Onze kinderen zijn de volwassenen van de toekomst en bepalen mede de toekomst van onze aarde. Vooral in deze tijd is het van belang dat zij zich ervan bewust zijn hoe belangrijk het is om goed voor onze aarde te zorgen. Het Wattsonsproject heeft bijgedragen aan de kennis over duurzaamheid en het gevoel dat zij hierop invloed hebben”, vertelt directrice Tjitske Geluk.

 Wattsons lab

Twee weken geleden openden de Wattsons, slimme onderzoekers over duurzaamheid, het Wattsons lab. Alle leerlingen maakten van dichtbij mee hoe zonne-energie werkt. De klassen ontvingen van tevoren een videoboodschap van De Wattsons, waarin ze de hulp van de leerlingen inschakelden om de codes te vinden. Deze waren nodig om de zonnepanelen weer goed te laten werken en zaten verstopt in de opdrachten van het lab. Twee weken lang hebben de leerlingen allerlei opdrachten en spellen gedaan over water, energie, afval en eten. Wat voor invloed heeft water aan de andere kant van de wereld en welke manieren zijn er om energie in huis te besparen? De leerlingen ontdekten het in het lab.

Deze week sloten ze met de hele school het programma feestelijk af en kraakten ze samen de code. Eén van de onderdelen in het programma was het maken van een duurzame wens. De leerlingen hebben nagedacht over hoe de wereld er over 15 jaar uitziet.

Eén van de wensen luidt: als mensen geen bomen meer kappen, maar zonnepanelen of windmolens gebruiken, dan blijft het fijn op de wereld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden