Foto:
aangeboden door 3dhubs.com

Wanneer is het beter om te 3D printen in plaats van te CNC frezen?

Als jij een geweldig idee hebt voor een product dan wil je dat natuurlijk ook daadwerkelijk gaan produceren. Dit kan op een aantal manieren. Zo zou je gebruik kunnen maken van een techniek genaamd CNC frezen. Daarnaast kan het mogelijk ook geproduceerd worden met behulp van een technologie dat beter bekend staat als 3D printen. Beide technologieën zijn eigenlijk compleet anders, maar kunnen dus wel beide ingezet worden voor het creëren van een object. Wanneer je welke methode moet gebruiken lees je hieronder, inclusief een uitleg over zowel CNC frezen als 3D printen.

CNC frezen 

CNC frezen is een subtractieve techniek voor het produceren van een item, wat best vaak gebruikt wordt. Normaal gesproken begint het met een solide blok, dit is het materiaal en wordt een blank genoemd. Het is een subtractieve methode aangezien bij CNC frezen stukjes van het blok af zullen worden gehaald. Dit wordt gedaan om de blank tot de gewenste vorm te transformeren, waarbij meerdere scherpe onderdelen zullen worden gebruikt. Deze tools kunnen bovendien draaien. CNC frezen is een populaire techniek voor hoge en medium producties, terwijl het ook gebruikt kan worden voor een los onderdeel. Het geeft je veel herhaalbaarheid en hoge nauwkeurigheid, terwijl je voor diverse materialen en afwerkingen kunt kiezen.

3D printen

3D printen is niet een subtractieve methode, in plaats daarvan is het een additieve techniek. Dit is het geval aangezien het modellen laag voor laag opbouwt, wat dus heel anders is dan CNC frezen. Voor het 3D printen heb je in principe alleen een speciale printer nodig. Hierdoor zijn de startkosten over het algemeen relatief laag, wat ook komt doordat je geen speciale onderdelen moet gebruiken bij het printen van een driedimensionaal object. Wel moet je nog een materiaal uitkiezen, net zoals een techniek. Er zijn namelijk meerdere methoden mogelijk bij het 3D printen.

Maak de juiste keuze tussen twee technologieën 

Het is zeker van belang om de correcte keuze te maken tussen CNC frezen en 3D printen, maar het is tevens best moeilijk. Toch zijn er een paar regels die je kunnen helpen. Als je bijvoorbeeld een klein budget hebt, dan is het beter om te kiezen voor 3D printen. Voor kleinere producties is dit zeker beter dan CNC frezen. Ook zul je gebruik moeten maken van 3D printen als het object snel geproduceerd moet worden. Bovendien hangt het van het materiaal af. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten