'Vluchteling in eigen land. Arnhemse oorlogskinderen over de evacuatie van 1944.'

Arnhem - Onlangs verscheen een boek over een verzwegen onderdeel van de Gelderse oorlogsgeschiedenis: ‘Vluchteling in eigen land, Arnhemse oorlogskinderen over de evacuatie van 1944.’

Het boek behandelt de opvang in 1944 van Arnhemse evacués in Apeldoorn en in dorpen van de Veluwe. Voor het eerst vertellen oud-evacués die toen kind waren gedetailleerd over de ingrijpende en aangrijpende gebeurtenissen waar ze nooit over mochten spreken. Ze willen dat nu graag doen: ‘Want als wij er niet meer zijn, weet niemand meer hoe erg het was.’ Ook vertellen mensen uit de gastgezinnen wat de opvang voor hen betekende.

Auteur Ineke Inklaar, journalist en dochter van evacués, heeft veel mensen geïnterviewd die toen kind waren en veel dagboeken en brieven gelezen. Daarnaast heeft ze niet eerder geraadpleegde archieven aangeboord, wat nieuwe inzichten heeft geboden in de organisatie van de evacuatie. Een psychiater gaat in op de trauma’s van de oorlogskinderen.

Achtergrond

Op 23 september 1944 dwong de Duitse bezetter 97.500 Arnhemmers om hun stad te verlaten. Ruim 50.000 inwoners gingen – zoals opgedragen door het Rode Kruis - naar Apeldoorn. Het villadorp was al overvol met Wehrmachtpersoneel en ambtenaren voor rijksdiensten. Daarom werden de stedelingen in de omliggende Veluwse dorpen opgevangen. En daar hadden ze het doorgaans zeer slecht.

Tussen de opvanggezinnen en de Arnhemse evacués was sprake van een cultuurkloof. Ze dachten anders over geloof, huishouden, geld, huisvesting, werk. De eerste dagen was de opvang hartelijk en gastvrij. Maar toen het langer duurde, veranderde die houding. Vluchtelingen en boeren moesten negen maanden gedwongen samenleven, tijdens een ijskoude winter en met een voedseltekort.

“Voor de oorlogskinderen was het extra lastig, omdat ze er niet met hun ouders over konden praten. Nu zij ouder zijn geworden en niet meer druk zijn met werk en gezin, komen de trauma’s boven. Ze vinden dat hun verhaal gehoord moet worden”, aldus Inklaar.

Het boek is verkrijgbaar bij diverse boekhandels in Arnhem, Velp, Oosterbeek, Huissen, Bemmel en Zevenaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten