<p>Voorzitter Jan Schreur (r) met op de foto de vijf oprichters, en vrijwilliger Noa Haensel. (Foto Hilde Wijnen)</p>

Voorzitter Jan Schreur (r) met op de foto de vijf oprichters, en vrijwilliger Noa Haensel. (Foto Hilde Wijnen)

(Foto: Hilde Wijnen)

Duurzaamheidswalhalla viert feest

Iedereen met het hart op de groene plaats kent het: De Groene Vos. Dit jaar viert het duurzaamheidswalhalla aan de Hommelseweg zijn vijftiende verjaardag. Reden genoeg om Jan Schreur te ontmoeten, een van de oprichters van het eerste uur.

Naast de winkel van De Groene Vos staat een bord met een boodschap: De Groene Vos, 15 jaar. Een enkele, uiteraard afbreekbare, ballon siert de gevel. Hier wordt onmiskenbaar, doch bescheiden feest gevierd. Wie de winkel binnenstapt vindt de meest uiteenlopende duurzame producten. Van gifvrije vingerverf tot bamboe servies, van tandenpoetspoeder tot isolatiefolie.
Maar De Groene Vos is meer dan een winkel. Heeft u even? De stichting verhuurt gereedschap, kookt diners met eten dat anders weggegooid wordt, organiseert Repair Cafés, doet aan stadslandbouw en moedigt groene Arnhemse bedrijven of initiatieven aan in de vorm van de Dirk Zeldenrust Duurzaamheidsprijs. De prijs is vernoemd naar de in 2017 overleden Arnhemse wereldverbeteraar Dirk Zeldenrust, een van de gangmakers van De Groene Vos.

De organisatie draait al jaren op vrijwilligers. Jan Schreur: “Tot op de dag van vandaag is het gelukt om mensen te vinden. Soms is het moeilijk, soms makkelijk. Neem Noa, dat is echt een topvrijwilliger. Zij gaat een filmpje maken over vijftien jaar Groene Vos.”
De stichting zet zich op talrijke manieren in voor een duurzaam Arnhem. Zo organiseerde het en , een project waarbij honderd Arnhemse huishoudens de uitdaging aangingen om honderd dagen afvalvrij te leven. Volgend jaar wil De Groene Vos aandacht besteden aan biodiversiteit.

De Groene Vos is niet meteen zo veelomvattend van start gegaan. De stichting ontstond als wijkinitiatief. Op 1 oktober 2005 toverde een clubje van vijf enthousiastelingen Buurthuis De Hommel om tot een eendaags festival dat in het teken stond van duurzaamheid. “Dirk Zeldenrust was de aanstichter”, vertelt Jan Schreur. “We zaten samen in het wijkplatform van Sint Marten. Steeds riep hij in het wilde weg: we moeten een duurzaamheidsdag organiseren, want het gaat helemaal mis met de wereld!” Toen de dag er eindelijk van kwam, was die een groot succes. Ook de gewonnen weddenschap die de club was aangegaan met de gemeente om afvalscheiding in de wijk te verbeteren, inspireerde de vijf om door te gaan. Jan: “We hadden zo veel contacten opgedaan en er was zo veel enthousiasme, dat smaakte absoluut naar meer.” In 2009 trok de groep met al hun wilde plannen in het bekende pand aan de Hommelseweg en kon het bouwen aan een duurzame wereld daadwerkelijk beginnen. Eerst alleen in de wijk Sint Marten, later voor alle Arnhemmers die van hun stad een paradijs willen maken.

De Groene Vos viert vanwege corona aangepast feest.

De Groene Vos, Hommelseweg 41, www.degroenevos.nl

(Tekst: Hilde Wijnen)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten