<p>Canon van Nederland in Nederlands Openluchtmuseum.</p>

Canon van Nederland in Nederlands Openluchtmuseum.

(Foto: Babet Hogervorst)

Nederlands Openluchtmuseum: vol herfstprogramma

Arhnem - Het Nederlands Openluchtmuseum bruist van de activiteiten, ook tijdens de herfst(vakantie). Tot en met zondag 1 november is het Openluchtmuseum volledig geopend, inclusief programmering.

Van 2 november tot 5 december is het museum een wandelpark en voor een gereduceerd tarief te bezoeken. In die periode vinden Groene Wandelingen plaats met rondleidingen over voormalig landgoed de Waterberg en door de botanische tuinen. De Canon van Nederland is het hele jaar open.

Activiteiten voor kinderen

Speciaal voor de herfst(vakantie) is er een leuke speurtocht voor kinderen samengesteld. Met deze speurtocht leer je het museumpark op een andere manier kennen, al dwalend ontdek je nieuwe locaties en voer je de leukste opdrachten uit. De speurtocht is gratis af te halen bij het Infopunt in de entreehal van het Openluchtmuseum.

Bij het houtskelet van boerderij Vragender kun je meespelen met een bingo tijdens een verhaal over Naobuurhulp en het richten van een gebint met alle buren. Het verhaal is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.

Maand van de Geschiedenis 

Het Nederlands Openluchtmuseum verzorgt in oktober - de Maand van de Geschiedenis - lezingen, activiteiten en een muzikaal programma rond het thema Oost/West.

Op alle zaterdagen en zondagen in oktober praten we in de Kennismakerij onder leiding van verschillende sprekers door over wat een thuis betekent in deze globaliserende wereld. De lezingen hebben betrekking op geschiedenis, je ergens thuis voelen en over de ontmoeting tussen verschillende culturen. In dit lezingenprogramma wordt het publiek uitgenodigd mee te praten. De lezingen worden afgewisseld door muzikale optredens uit Oost/West, bijvoorbeeld van Syrische muzikanten die liedjes uit hun thuisland spelen.

Het programma vindt plaats in de Kennismakerij van het Openluchtmuseum, tussen 12.00 en 16.00 uur. De lezingen beginnen om 12.30 uur en 14.30 uur. Het programma is gratis toegankelijk met een geldig entreebewijs van het Nederlands Openluchtmuseum.
Let op: het reserveren van een gratis tijdslot om het Openluchtmuseum te bezoeken is verplicht, in verband met de maatregelen om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan.

Ook is het thema ‘Oost/West’ tijdens de Maand van de Geschiedenis op diverse plekken in het Openluchtmuseum terug te vinden. Op meerdere locaties vertellen museummedewerkers je verhalen met betrekking tot het thema.

Locatietheater op de deel van boerderij Beerta

Op de grote deel van boerderij Beerta is in oktober iedere dag locatietheater te zien. De voorstelling ‘De Schepping: bloed, zweet en blaren’ vertelt het verhaal van de enorme werkeloosheid op het Groningse platteland als gevolg van de crisis in de jaren 1920 en 1930 en het antwoord van de overheid daarop: werkverschaffing. Eén acteur vertolkt verschillende personages. De voorstelling is geïnspireerd door het boek ‘De hel van Jipsinghuizen’ van Cees Stolk. ‘De Schepping: bloed, zweet en blaren’ is dagelijks te zien om 12.00, 13.30 en 15.00 uur en duurt zo’n 20 minuten.

Tentoonstelling ‘Heb je een vuurtje voor mij?’

In de Wagenhal is de tentoonstelling ‘Heb je een vuurtje voor mij?’ te zien. Veel voorwerpen uit ons dagelijks leven zijn verbonden met ontmoetingen. Hoeveel gesprekken zijn er wel niet ontstaan met de vraag ‘Heb je een vuurtje voor mij?’ Deze openingszin leidt in de twintigste eeuw vaak tot het pakken van een aansteker en een gesprek. Ontmoetingen met anderen vormen een wezenlijk onderdeel van ons bestaan. Maar hoe vaak staan we daar bij stil? Deze tentoonstelling laat items uit eigen collectie zien die gelinkt zijn aan verschillende soorten ontmoetingen: ongemakkelijk, dierbaar, vrolijk, verrijkend of verwachtingsvol.

Binnenactiviteiten

Ook op regenachtige dagen is er voldoende te zien en doen in het Openluchtmuseum zonder nat te worden.

Canon van Nederland

De Canon van Nederland is een interactieve tentoonstelling en neemt je in 50 vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die bijgedragen hebben aan het Nederland waar we nu wonen. Van Trijntje (skelet van 5.500 jaar voor Christus) tot de oranje leeuwinnen (2019).

Er zijn spectaculaire ‘filmsets’ te zien, die in elkaar overlopen en verhalen vertellen uit de Canon, verdeeld over 10 achtereenvolgende tijdvakken uit de Nederlandse geschiedenis. Je staat er oog in oog met historische personages en je leert hen en hun wereld kennen via spellen, animaties en films. En uiteraard via hun voorwerpen als het overgeleverde bewijsmateriaal voor hun verhalen. Het ontstaan van Nederland, de bevolking, het klimaat en de geografie komen aan bod in de filmzaal. En in de laatste zaal kun je op een 18 meter breed aanraakscherm de complete Canon zelf verder ontdekken.

Groene Wandelingen

Kriskras door onze botanische tuinen. Langs sprengbronnen, stuwwallen & zandverstuivingen. Ook in november, als het museum een wandelpark is, is er genoeg te zien en te beleven. Wat groeit er allemaal in de herfst, hoe maakt de natuur zich klaar voor de winter en welke relatie hadden mensen vroeger met de natuur en hoe is dat nu?

De Groene Wandeling duurt één tot anderhalf uur en per wandeling kunnen er maximaal 10 personen mee. Verzamelen op het entreeterrein, aanmelden is niet nodig.

Het museum is corona-proof ingericht, conform RIVM richtlijnen. Het museum is alleen te bezoeken met een tijdslot, gratis en eenvoudig te boeken op de website.

https://www.openluchtmuseum.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden