Foto:Pixabay

Zelf aan de slag met energie besparen

Inwoners van Arnhem kunnen op diverse manieren aan de slag met het besparen van energie. Bijvoorbeeld het project Project ArnhemAAN en de gratis energiecoach van de Energiebank regio Arnhem.

ARNHEM - De insteek van ArnhemAAN is om de inwoners en bedrijven binnen de Gemeente Arnhem te enthousiasmeren om zelf aan de slag te gaan met energie besparen of zelfs energieopwekking. Het uiteindelijke doel is het verminderen van CO2-uitstoot. Onder meer het bedrijf EcoBright levert zuinige ledlampen voor het project.

De gemeente begon deze maand met wijkgesprekken. Hierbij gaan zij samen met de bewoners en ondernemers het gesprek aan om te luisteren wat er speelt, om te horen wat ze nodig hebben en wat de drijfveren zijn om bewuster met energie om te gaan.

Ook kunnen inwoners terecht bij Lijn2030. Deze duurzame bus rijdt door de stad om bewoners te helpen met het verduurzamen van het huis en leefomgeving.

Daarnaast is er ook nog het appeltaartgesprek waarbij je samen met je buren onder begeleiding van een coach bespreekt wat de mogelijkheden zijn om energie te besparen in de woningen.

Energiecoach

Voor mensen met weinig te besteden kan geld besparen op de energierekening nog belangrijker zijn. Minder verbruik en verspilling scheelt immers in de portemonnee. De Energiebank regio Arnhem biedt daarom een gratis energiecoach voor minima aan.

‘Veel mensen hebben een hoge energierekening, terwijl dat niet nodig is. Bij veel huishoudens is makkelijk 10 tot 20 procent van het energieverbruik besparen. Dat is echt niet ingewikkeld, als je maar wilt besparen en weet hoe je dat doet. Dat is het belangrijkste’, zegt Nel, een ervaren energiecoach.

Wil je je energierekening verlagen met hulp van een energiecoach? Meld je dan aan via onderstaande website. Samen ga je kijken naar je energieverbruik om het daarna te verlagen. De coach geeft tips en je krijgt ook enkele energie bespaarproducten. Na enkele bezoeken kun je zelf verder én woon je met een lagere energierekening.

Subsidie

Met een subsidie van de gemeente Arnhem en de Provincie Gelderland kan de Energiebank regio Arnhem de komende drie jaar aan de slag. ‘Het doel is om honderden gemotiveerde Arnhemmers met een laag inkomen te helpen. Dat doen we met vrijwillige energiecoaches die we zelf opleiden. Dat is leuk en gaat hartstikke goed’, aldus Nel.

Om zoveel mogelijk huishoudens te helpen bij het verlagen van hun energiegebruik zoekt de Energiebank meer huishoudens en coaches. Iedereen die interesse heeft kan contact opnemen via de site.

www.energiebankregioarnhem.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden