De Arnhemse herenboeren hopen in het voorjaar van 2022 van start te kunnen gaan (v.l.n.r. Sanne Meelker, Han de Haas, Hannie Rixten).
De Arnhemse herenboeren hopen in het voorjaar van 2022 van start te kunnen gaan (v.l.n.r. Sanne Meelker, Han de Haas, Hannie Rixten). (Foto: Hilde Wijnen)

Gezocht: Buren die samen boerderij willen starten

Acht Arnhemmers hebben een droom. Ze willen een herenboerderij beginnen: een kleinschalige coöperatieve boerderij die tweehonderd gezinnen voorziet van groente, fruit, vlees en eieren. Het plan ligt klaar. Nu nog mensen vinden die mee willen boeren en, niet geheel onbelangrijk, een lap grond om te bewerken.

Door Hilde Wijnen

ARNHEM - Op 27 september staat er op de Groenmarkt bij de Molenplaats in Sonsbeek een stel stadsboeren in spé te springen om hun plannen wereldkundig te maken. Uitkijkend over de koeien achter de Witte Watermolen geven drie van hen alvast een voorproefje.

Initiatiefnemer Sanne Meelker vertelt: “Ik liep rond met een droom. Ik wilde iets met natuurinclusieve landbouw, maar in welke vorm was me niet duidelijk. Pas toen ik een rondleiding kreeg op een herenboerderij in Brabant, wist ik: dit is het!” Acht toekomstige boeren van alle leeftijden uit heel Arnhem-Noord verzamelden zich uiteindelijk in een kerngroep.

Gezamenlijk eigenaar 

Bedoeling van die groep is om op 20 hectare land een natuurvriendelijk gemengd bedrijf te starten dat tweehonderd gezinnen kan voorzien van eten. De gezinnen leggen ieder 2000 euro in, gespreid betalen mag. Dat geld vormt het startkapitaal dat nodig is om het land verbouwrijp te maken, bomen te planten en een boer in dienst te nemen. De gezinnen worden gezamenlijk eigenaar van de boerderij. 

Voedselsysteem veranderen

Sanne: “Lokaal is leuk, maar als het hele land straks volstaat met herenboerderijen, dan maak je echt een verschil. We hebben niet de ambitie iets kleins op te zetten. Ons voedselsysteem moet veranderen.”

Han beaamt: “Natuurlijk is het belangrijk om natuurinclusief en biologisch te boeren, maar het mooiste is om onderdeel te zijn van een beweging.” In Nederland zijn inmiddels acht draaiende herenboerderijen en een veelvoud aan initiatieven.

Van droombeeld naar het eten van eigen aardappels, het heeft nog wel wat voeten in aarde. Voorlopig is er nog geen land in zicht. De groep is erover in gesprek met gemeente en Geldersch Landschap. Beide partijen staan welwillend tegenover de plannen.

Informatieavonden

Eerste stap nu is het vinden van tweehonderd stadse boeren in de dop. De komende weken staat er daarom een aantal informatieavonden op het programma. 

Onderdeel van gemeenschap

Aan geestdrift geen gebrek. Hannie: “Vergeet niet het sociale aspect. Je wordt echt onderdeel van een gemeenschap. Leuk is ook dat iedereen zelf invloed uit kan oefenen op wat er verbouwd wordt. Yaconwortel bijvoorbeeld. Zo lekker!” Han: “Wat is yaconwortel nou weer?” Sanne lacht: “Dat moet je dan maar eens een keertje voor ons koken, Hannie!”

Meer info en/of aanmelden bijeenkomst: herenboerenarnhemnoord@outlook.com.
24 september, Buurtfabriek, Peter van Anrooylaan 1, 19.00 uur
27 september, Groenmarkt, Molenplaats Sonsbeek, 11.00-16.00 uur
1 oktober, Thomas a Kempiscollege, 19.00 uur
15 oktober, DaZo, Spijkerstraat 125, 19.00 uur

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden