Foto:
aangeboden door thebagstore.nl

Op tijd kinderen maken onderdeel van seksuele voorlichting op school?

Nederlandse vrouwen krijgen op steeds latere leeftijd kinderen. Volgens deskundigen geen goede ontwikkeling. Met een campagne of lessen op school moeten vrouwen zich daarvan bewust worden.

Op je 21ste moeder worden, het lijkt van een andere tijd. Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd om moeder te worden boven de 29 jaar. Er is een groep jonge moeders die er bewust voor kiest om op jonge leeftijd moeder te worden. 

Ze lijken de trend om te draaien. Niet eerst carrière maken en dan een kind krijgen, maar eerst een kind en dan aan het werk, meldde de NOS ruim anderhalf jaar geleden in een uitgebreid artikel over jonge moeders. Vaak studeren de vrouwen nog en wisselen ze regelmatig hun laptop sleeve voor een luiertas rugzak

De voordelen die worden genoemd zijn onder meer dat de jonge moeders meer energie hebben, flexibeler zijn en de opvoeding beter aankunnen. Het studeren tussen de luiers door valt ze niet altijd mee, maar het lukt wel. 

Steeds meer ongewilde kinderloosheid

Al met al blijken Nederlandse vrouwen niet alleen steeds later, maar ook minder kinderen te krijgen. Het aantal was sinds 1919 niet zo laag (cijfers CBS 2018). Kregen vrouwen in 1978 gemiddeld op hun 25ste een eerste kind, inmiddels ligt dat cijfer op 29,8 jaar en dat stijgt nog steeds. 

Daarmee zijn we nog geen koploper in Europa. In Zuid-Europa zijn de moeders nog ouder, vooral in Spanje en Italië. Volgens deskundigen kan dat voor problemen zorgen omdat bij oudere vrouwen spontaan zwanger raken geen vanzelfsprekendheid is. Het leidt tot steeds meer vruchtbaarheidsbehandelingen en ook tot steeds meer ongewilde kinderloosheid.

Deskundigen vragen zich of er niet iets moet gebeuren om deze leeftijdstrend te keren. Zo mogelijk een campagne om vrouwen, onder meer middelbare scholieren, bewust te maken van het feit dat uitstel ook afstel kan betekenen. Het zou onderdeel moeten worden van de seksuele voorlichting. Het thema: gezond en op tijd kinderen maken. 

Wachten op een vast arbeidscontract

Het blijkt tot nu toe dat vrouwen regelmatig wachten op een vast arbeidscontract voordat ze aan kinderen willen beginnen. Eerst zekerheid en een contract in de Matt and Nat tas. Omdat dat in deze tijd nogal eens op zich laat wachten, laten geboorten dan ook. “Je hoort zo vaak van vrouwen die geen verlenging krijgen als ze zwanger zijn, met een of andere vage reden. En ik vind deze baan erg leuk, dus ik loop het risico liever niet,” vertelt een werkende vrouw in een interview. Zij stelt om deze reden het krijgen van kinderen uit. 

Ook solliciteren terwijl je zwanger bent blijkt niet makkelijk. Wel of niet zeggen? Contractverlenging wordt vaak niet gegeven aan zwangere vrouwen. Allemaal redenen waarom een vrouw het krijgen van kinderen uitstelt. Uit de binnengekomen meldingen bij het Meldpunt Zwangerschapsdiscriminatie blijkt dat vooral vrouwen met een tijdelijk of flexibel contract te maken krijgen met deze zwangerschapsdiscriminatie. Volgens het College voor de Rechten van de Mens worden in Nederland jaarlijks 65.000 vrouwen gediscrimineerd, omdat ze zwanger zijn. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden