Foto: PR
Aangeboden door Pricewise

Woning verduurzamen in Arnhem: wat zijn de mogelijkheden?

De hoogte van de energierekening hebben woningeigenaren grotendeels zelf in de hand. Door wat slimme maatregelen te nemen, kunnen zij veel voordeel behalen. Bijvoorbeeld door de woning te verduurzamen, zodat er minder energie wordt verbruikt. Op welke manieren kunnen Arnhemse huishoudens nog meer hun woning verduurzamen?

Isolatie

Eigenaren die willen beginnen met het verduurzamen van de woning kunnen het beste beginnen bij het verbeteren van de isolatie. Dit is relatief eenvoudig en levert een forse besparing op. Een voorbeeld van een isolatiemaatregel is spouwmuurisolatie. Dit kost gemiddeld tussen de € 800,- en € 2.000,-, maar het kan een jaarlijkse besparing opleveren van €200 tot €500. Dat betekent dat de investering al binnen vier jaar is terugverdiend. Daarnaast kunnen mensen die minimaal twee isolatiemaatregelen treffen subsidie krijgen van de overheid. De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) vraagt men aan bij de RVO.

Duurzaam verwarmen

Arnhemse huishoudens moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. We gaan onze woningen dan op een duurzame manier verwarmen. Hiermee besparen we energie en dringen we de CO2-uitstoot terug. Aardgas zal steeds duurder worden en elektriciteit juist goedkoper. Woningeigenaren kunnen een eerste stap naar duurzame verwarming zetten door een hr-ketel te combineren met een zonneboiler of een hybride warmtepomp. Voor koken kunnen mensen gebruik maken van koken op inductie. Andere mogelijkheden zijn: pelletkachels, pelletketels, zonneboilers (thermische zonnesystemen), warmtepompen, convectoren, vloerverwarming en waterontharders. Particulieren die een zonneboiler of warmtepomp kopen, kunnen een beroep doen op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hiermee krijgen zij een tegemoetkoming voor de gemaakte kosten. 

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak zijn een slimme keuze. Op deze manier produceren Arnhemmers hun eigen duurzame energie en dragen zij bij aan een beter klimaat. Daarnaast is men minder afhankelijk van de stijgende prijzen van de energieleveranciers en zorgen de panelen voor een lagere energierekening. De investering hebben de bewoners tegenwoordig al binnen een paar jaar terugverdiend. Bovendien kunnen particulieren de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en installatie van de panelen terugvragen bij de Belastingdienst.

Kleine energiebesparende maatregelen

Ook met een aantal kleine energiebesparende maatregelen, kunnen mensen een hoop energie besparen. Denk hierbij aan het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips. Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat de bewoners tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengen. Hierdoor gaat er minder warmte verloren. Korter douchen is ook een efficiënte manier om het milieu minder te belasten. Wat ook kan bijdragen is het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. Gemiddeld gebruikt een douchekop circa 9 tot 11,5 liter per minuut. Met een waterbesparende douchekop, wordt het water- en energieverbruik met 30 tot 50 procent teruggebracht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden