Kunstzinnige impressie van een luchtlanding.
Kunstzinnige impressie van een luchtlanding. Foto:

Eerbetoon aan Poolse parachutisten

vrijdag 17 mei 2024 13:30

ARNHEM - Het gemeentehuis van Arnhem staat vrijdag 17 mei in het teken van een eerbetoon aan de Poolse Parachutistenbrigade en hun aandeel in Operatie Market Garden. Professor Hal Sosabowski (Universiteit van West London) geeft dan in de Burgerzaal een lezing over zijn overgrootvader, generaal Stanislaw Sosabowski. Aanvang 13.30 uur. Geen aanmelding vereist. 

Generaal Sosabowski was de commandant van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade. Tijdens Operatie Market Garden werd deze brigade ingezet bij Driel. De Polen probeerden vanuit Driel de Rijn over te steken om de Britse troepen te ondersteunen. Maar door hevig Duits vuur slaagde slechts een klein deel van de brigade erin de overkant te bereiken. Ondanks dit verlies leverden de Polen een onmisbare bijdrage aan de gevechten.

Postume onderscheiding

Stanislaw Sosabowski was vanaf het begin kritisch op het plan van Operatie Market Garden. Dit werd hem niet in dank afgenomen. Na de Slag om Arnhem werden hij en zijn brigade door de Britse veldmaarschalk Montgomery als zondebok aangewezen en kregen zij de schuld van het mislukken van de operatie. Pas in 2006 kwam er eerherstel: Sosabowski werd postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw en de brigade kreeg de Militaire Willemsorde toegekend. Deze Bronzen Leeuw is te zien in het Airborne Museum.

Militaire erfenis

Met de lezing probeert Hal Sosabowski namens zijn familie de militaire erfenis van zijn overgrootvader in ere te houden. Hij is in Nederland op verzoek van Arnhem 1944 Fellowship en de Britse ambassade. De lezing wordt georganiseerd door het Airborne Museum, in samenwerking met de gemeente Arnhem.